Maart 2007

Verstuurd: dinsdag 6 maart, 11.01 uur
Het regent steeds en het waait de hele dag al hard. Voor het maken van foto's vind ik deze dagen minder geschikt. Als je de foto's van gisteren met elkaar vergelijkt vind ik die in het zonlicht toch interessanter. Daarom plaats ik nu een scan van een wulp uit het oude boek over de Dollard.

Het is me de afgelopen dagen overigens opgevallen dat de grote aantallen wulpen, kieviten en goudplevieren uit de Bantpolder en omgeving verdwenen zijn. Ook de aantallen brandganzen lijken af te nemen. Langzaamaan blijken de overwinteraars naar hun veelal noordelijke broedgebieden te trekken.

Dat regen en bewolking minder licht en minder kleuren opleveren betekent voor mij niet dat dit weer minder aangenaam is. Ik vind het altijd wel een bepaalde kick geven om met regen naar buiten te gaan (Timo trouwens ook).

De heilige Francisus (1182-1226) zal dat ook zo hebben ervaren. In zijn 'Loflied van de schepselen' (Zonnelied) bejubelt hij achtereenvolgens de wind, de lucht, het bewolkte en het onbewolkte weer, om dan snel voort te gaan met "ieder weer, waardoor U uw schepselen onderhoudt".

Fragment. Uit: De geschriften van Fransiscus van Assisi (1976). Haarlem: Uitgeverij J.H. Gottmer.

Verstuurd: maandag 5 maart, 20.13 uur
Mijn vorige hond Levi is nu vijf jaar dood. Ik heb hem ruim tien jaar gehad. Levi was een flatcoated retriever en dankzij hem wil ik geen andere hond meer dan een jachthond. Hij zou het in Moddergat heel mooi hebben gevonden. Maar als hij Timo had ontmoet was het vast knokken geworden tussen die twee dominante reuen.

Levi bij het 'Pluizenmeer' bij Heerde in 1992.

Verstuurd: maandag 5 maart, 13.14 uur

Na de sombere wolken van vanmorgen kan ik nu wat zonnige foto's laten zien.

De sneeuwklokjes zijn zo goed als uitgebloeid. De crocussen en narcissen bloeien nu. Je moet maar afwachten wat er uit de grond komt als je een nieuw huis hebt.


Onze was droogt snel met dit weer.

Verstuurd: maandag 5 maart, 11.11 uur

Vanmorgen was het woest weer en regende het. Maar sinds ik thuis ben en mijn regenpak heb uitgedaan schijnt de zon.



Nog wat plaatjes uit het boek over de Dollard uit 1855 dat ik net heb gelezen.

I
n de negentiende eeuw dachten mensen nog veel 'Middeleeuwser' over de natuur. Onderstaande fragment is typisch voor zijn tijd. De eerste zinnen zijn wat moeilijk te begrijpen, maar als je even doorbijt door het oude taalgebruik wordt snel duidelijk hoe gedacht wordt over de wildernis van het getijdengebied.

Verstuurd: zondag 4 maart, 18.34 uur

Vanmiddag hebben Anshin en ik een wandeling om de Bantpolder gemaakt.

Klik hier voor de foto's.

Verstuurd: zondag 4 maart, 12.41 uur

De kerkdienst vanmorgen ging over de 'verheerlijking op de berg' van Mozes op de berg Sinai, waar hij de Tien Geboden ontvangt van God. Er werd een vergelijking getrokken met de ervaring van Jezus in Lucas 9. Ik vond het verrassend na de preek in Leens van de vorige week, waar Jezus ook 40 dagen vastte in de woestijn. Mozes deed hetzelfde op de Sinai.

"Veertig dagen en veertig nachten bleef Mozes daar bij de HEER , zonder te eten of te drinken. En hij schreef de tekst van het verbond, de tien geboden, op de platen.
Mozes daalde de Sinai af, met de twee platen van het verbond bij zich. Hij wist niet dat zijn gezicht glansde doordat hij met de HEER had gesproken." (Exodus 34: 28-29)

En dan over Jezus:

"Ongeveer acht dagen nadat hij dit had gezegd ging hij met Petrus, Johannes en Jakobus de berg op om te bidden. Terwijl hij aan het bidden was, veranderde de aanblik van zijn gezicht en werd zijn kleding stralend wit. Opeens stonden er twee mannen met hem te praten: het waren Mozes en Elia, die in hemelse luister verschenen waren." (Lucas 9:28-31)

Anshin en ik hebben als nieuwe bewoners een bos bloemen ontvangen van de kerk (rechts). De andere is van de buren.

Verstuurd: zondag 4 maart, 10.04 uur
De kerkdienst begint vandaag pas om elf uur, zodat ik nog wat nieuwe foto's online kan zetten. Gisteren heb ik koekjes gebakken. Als motief heb ik de oude kerk van Paesens gebruikt, uit de tijd dat deze nog een zadeldak had. Het is een bekende structuur van veel kerken in Friesland.

Ik had eerst ambities om een heel arsenaal aan Friese kerkjes te produceren. Maar voor deze eerste keer leek dit model me goed genoeg.

Ik noem mijn nieuwe koekjes "Paezumpjes'.

Klik hier voor meer foto's.

Verstuurd: zaterdag 3 maart, 10.31 uur

Gisteren heb ik pannekoeken gebakken, mijn specialiteit.


Ik heb het boek uit 1855 over de Dollard uitgelezen. Af en toe zal ik er wat fragmenten uit laten zien, zoals hieronder, over de overstromingen die het gebied aan het einde van de Middeleeuwen hebben getijsterd. Maar liefst 33 kerkdorpen, twee kloosters en een stad zijn uiteindelijk verdwenen onder water.

Afgelopen zomer ben ik aan de overkant van de Eems, in het Duitse Oostfriesland, op vakantie geweest. Klik hier voor de foto's.





Fragment van de kaart. De plaatsen ten zuiden van de Eems zijn ten onder gegaan in het 'Verdronken Land'. Op deze plaats is toen de Dollard ontstaan.

Let op de schaal van deze kaart. Behalve in de verhouding zoals wij die kennen wordt ook de schaal 'in uren gaans' aangegeven.

"Slijkaakster" (scholekster)

Verstuurd: vrijdag 2 maart, 10.01 uur



Rotganzen.

De zon scheen op dit moment nog, maar de donkere wolken naderden op de achtergrond. Op dit moment regent het.

Verstuurd: vrijdag 2 maart, 7.21 uur
Wachtende tot het voldoende licht is om Timo uit te laten (hij zit al een tijdje te piepen op de deurmat) kan ik nog mooi een gedicht plaatsen. Het zit bij tijd en wijle in mijn hoofd sinds ik vorige week op het kerkhof van Aalsum kwam.



Uit: Verzamelde Gedichten, J.C. Bloem (1965).

Verstuurd: dondersdag 1 maart, 16.16 uur

Bekijk de foto's van vandaag.

Verstuurd: donderdag 1 maart, 5.40 uur

Ik ben in een 'nieuw' boek begonnen. Het is een boek uit 1855 over de Dollard. Qua gebied is het goed vergelijkbaar met de andere voormalige Nederlandse 'binnenzeeën' zoals de Lauwerszee, de Zuiderzee en de helemaal verdwenen Middelsee.
Een vergelijkbare wadslee als op het plaatje zag ik in de documentaire over de Oudebiltdijk van Omrop Fryslân, die op 4 februari op Nederland 2 werd uitgezonden.


Een mooi begin van een boek.

Naar:
Volgende dagboekpagina
Vorige dagboekpagina

Flora en fauna
Kerken

Geluidsfragmenten

Archief

Volgende dagboekpagina
Vorige dagboekpagina

Flora en fauna
Kerken

Geluidsfragmenten

Archief