Een nieuw filmpje van Jannes, die nu zeven weken oud is.
Zaterdag zijn we naar mijn vader geweest, die nu een kamer heeft in het verzorgingshuis de Nieuwe Haven in Zwolle. Hij had ervoor nog een dikke week in het ziekenhuis gelegen, omdat hij zijn arm op meerdere plaatsen had gebroken door een ongeluk met zijn elektrische rolstoel. Hij was ondanks zijn tegenslagen nogal optimistisch, want toen Anshin vertelde dat ze van haar moeder moest doorgeven dat ze het heel erg voor hem vond, antwoordde hij: "Zeg maar tegen je moeder dat ik het helemaal niet erg vind". Hij is er niet van te weerhouden om er meteen weer op uit te gaan en op mijn preek om toch eens rustiger te gaan rijden reageerde hij met: "Ik geniet van ieder steentje die ik onderweg tegenkom."
Verstuurd: zaterdag 25 april, 10.28 uur
Deze foto van het botsteken voor de Engelsmanplaat in 1963 hebben we van de week gekregen. Deze vismethode is verboden sinds de negentiende eeuw, maar gebeurde nog veel tot voor kort. Samen met de foto kregen we een oude botsteker in bruikleen met nog een aantal andere gebruiksvoorwerpen voor de botvisserij.
Sinds deze week hoor ik de zwartkop weer. Ik ken het geluid nog maar een aantal jaren, hoewel ik mijn hele leven vogels heb gekeken. Maar als je het eenmaal kent vergeet je het niet zo gauw weer. Klik hier voor een geluidsopname. Foto: Sytse Jongma
Deze oude blue grass-gospels van de Stanley Brothers kwam ik op YouTube tegen.
De stijl noemen ze zelf "old-time, mountain style", om zich hiermee te onderscheiden van "mainstream bluegrass".
Verstuurd: maandag 20 april, 10.32 uur
Dit is het nieuwe filmpje van Jannes, een week na de vorige twee.
De grafiek van zijn gewicht en de hoeveelheid voedsel, uitgedrukt in 'spuitjes'. Deze laatste is eergisteravond even wat naar beneden gegaan, omdat zijn krop niet helemaal leeg was. De neergang in het gewicht op 17 april ligt waarschijnlijk aan onze niet zo nauwkeurige brievenweger.
Afgelopen weken heb ik met grafisch vormgever Frank Zuithof deze website gemaakt voor een nieuwe wadloopvereniging. Klik op de afbeelding om er heen te gaan.
Verstuurd: maandag 13 april, 18.26 uur
We hebben een filmpje gemaakt van het voeren van Jannes, zoals we onze grijze roodstaart noemen.
Het tweede deel. Jannes maakt het goed en woog vandaag 390-400 gram.
Verstuurd: vrijdag 10 april, 21.45 uur
We hebben vandaag een jonge Congo grijze roodstaart gekocht van vijf weken oud. Het is een zoon of dochter van deze, een vrouwtje.
De vader van onze nieuwe vogel. Hij is ooit in het wild gevangen.
De kweker uit Veenendaal bij de moeder, oftewel 'de pop'.
De achterste is die van ons geworden.
Ons vogeltje is vijf weken oud en moet voorlopig nog met de hand gevoerd worden.
We weten nog geen naam voor hem of haar.
Verstuurd: zaterdag 4 april, 11.07 uur
Jan heeft een bottennet gemaakt van ongeveer 15 meter. Hij heeft het helemaal met de hand 'gebreid' van een klosje touw. Het net wordt straks in een geul gezet, waarna de botten er in worden gedreven.
De hoogte van het net wordt gehalveerd met verticale touwtjes van 45 centimeter. Zo ontstaat er een soort 'zak' waar de vissen in moeten. De draad onder is de verzwaarde loodpees. Aan de bovenlijn komen nog drijvers.
Anshin heeft de ramen van het gebouw gewassen.
Ons informatieknooppunt van weerstation en draadloos internet. Berichten komen regelmatig via Twitter op de homepage te staan.
Zo is mijn aquarium door de winter gekomen: kalkaanslag op de ramen, water verdampt en algen tegen de voorruit. Ik heb er dan ook de hele tijd niets meer aan gedaan. Toch heeft het biologische leven voor een evenwicht gezorgd. Er leven nog verschillende zichtbare dieren in, zoals een slak, watervlooien en een enkele larve van een insekt. Er zijn een aantal 'grote dieren' in het water doodgegaan, zoals een slak en een wants, maar deze meststoffen zijn netjes opgegeten. Algen zijn van groot belang, omdat ze het voedsel zijn van veel 'hogere dieren'. Ze doen mee aan de fotosynthese als alle andere groene planten. Toch heb ik ze voor de zichtbaarheid van de voorruit van het aquarium gehaald. Erachter was het water kraakhelder.
Het waterpest en de verschillende soorten algen produceren zoveel zuurstof dat het aquarium vol zat met luchtbellen.
Verschillende algensoorten (ook die bruine in de grond zijn algen) zorgen ook voor een bodem vol zuurstofbellen.
De kalk van de ruit gepoetst, het water aangevuld met leidingwater en twee stekelbaarsjes gevangen. De zak met de vissen en het slootwater kan zo even acclimatiseren.
Waarschijnlijk zwanger wijfje. De andere is een mannetje. Ik ben helaas bang dat ons aquarium wat klein is om een nest te bouwen, een werkje dat het mannetje doet. Eerst twijfelde ik of het mannetje wel een mannetje was, want hij was net zo grauw als het vrouwtje. Maar vanochtend viel me op dat hij rood onder zijn buik en kop begint te worden.
Misschien zijn we hier een beetje later dan in het binnenland, maar sinds een paar dagen zie ik hier de kleine watersalamander weer in de sloot zitten. Foto: Wikipedia.
Het informatiecentrum willen we deze zomer aankleden met planten. Ik heb de afgelopen tijd viooltjes, zonnebloemen, oostindische kers, sierkalebassen en verschillende kruidensoorten gezaaid. Deze beginnen nu allemaal op te komen.
Timo vanochtend. Verstuurd: zondag 1 maart, 12.46 uur
Vrijdag was de première van Uutspreken. We hebben een bijzondere voorstelling gegeven, vind ikzelf. De foto is van Gooswijn van Rees, de zanger uit Genemuiden. Komende week spelen we in Goor (do) en Doetinchem (vr) (met Hans Keuper). Zie voor het complete tourschema www.uutspreken.nl.
Onderweg heb ik deze roek gefotografeerd, in de regen, op een vuilnisbak bij een benzinestation.