Groningen, Evangelisch Lutherse kerk

Adres: Haddingestraat 23, Groningen (gemeente Groningen), Groningen

De stad Groningen ontstond in de vroege middeleeuwen op de noordelijke uitloper van de Hondsrug, waar de riviertjes de Drentse A en de Hunze samenkwamen in het Reitdiep. De eerste houten kerk werd rond het jaar 800 gebouwd. Hoewel Groningen zich aanvankelijk vooral op de zeevaart richt, neemt de regionale marktfunctie vanaf de veertiende eeuw in belang toe. In de vijftiende eeuw breidt de stedelijke macht zich uit, nadat Groningen zich het "stapelrecht" heeft verworven voor alle goederen uit de Ommelanden.

De Evangelisch Lutherse kerk van Groningen werd gebouwd in de jaren 1694-'96 als schuilkerk op een binnenterrein. Het eclectische voorgebouw dateert uit 1874 en hiervan is de gevel doorgetrokken naar de pastoriewoning (Haddingestraat 25). In de geveltop van de middentravee is een gevelsteen gemetseld met een zwaan, symbool van de Lutherse kerk.

De driebeukige kerk wordt overdekt door een tongeweld in het midden en vlakke plafonds boven de zijbeuken. De kerk heeft aan drie zijden galerijen.

In de kerk bevindt zich een rijk versierde preekstoel met achterschot en klankbord uit 1696, gemaakt door Jan de Rijk naar een ontwerp van Allert Meijer. Het orgel van de kerk werd gebouwd in 1895-'96 door de firma P. Van Oeckelen & Zn.

In de jaren 1995-'98 is de kerk gerestaureerd.

Bron:
Monumenten in Nederland, Groningen (1998). Waanders Uitgevers, Zwolle;
Rijksdienst voor de Monumentenzorg, Zeist.

Website
Stichting Vrienden van de Lutherse Kerk Groningen
Evangelisch Lutherse Gemeente Groningen

Naar historische kerken in Groningen
Adorp t/m Lettelbert - Loppersum t/m Siddeburen - Slochteren t/m Zuurdijk

(c) 2004 Stichting Vom Himmel hoch