Marsum, Hervormde kerk

Adres: Marsummerweg 12, Marsum (gemeente Appingedam), Groningen

Website: www.groningerkerken.nl

Marsum is een wiededorp dat ontstond in de vroege Middeleeuwen door het aaneengroeien van verschillende huiswierden. In het centrum verrees de kerk. In het begin van de twintigste eeuw is de wierde voor een groot deel afgegraven.

De Hervormde Kerk is een van de mooist bewaard gebleven romaanse kerken en is geheel in bakstenen opgetrokken. Oorspronkelijk was de eenbeukige kerk gewijd aan Sint Martinus. Het gebouw heeft een halfrond koor en een ongelede toren met zadelzak.

In de toren van de kerk hangt een klok uit 1620 die werd gegoten door Joannes en Antonius Simon en Petrus Joly. Het dak van de kerk bestaan of halfronde holle en bolle pannen, die in de volkmond "monniken en nonnen" worden genoemd. De kerk werd gerestaureerd in de periode 1949-'51, waarbij de inrichting van de kerk werd veranderd.

Het interieur van de kerk wordt overdekt door een zeventiende eeuws balkenplafond. Ook bevat de kerk restanten van een sacramentshuisje.

Tot de inventaris van de kerk behoren een eenvoudig zestiende eeuws koorhek, een preekstoel uit de jaren 1791-'92 en enkele waarschijnlijk uit 1788 daterende banken.

In het koorgedeelte van de kerk bevindt zich een zerk voor Bernhardus Andreae Ollershemius (geb. 1653).

Bron:
Monumenten in Nederland, Groningen (1998). Waanders Uitgevers, Zwolle;
Rijksdienst voor de Monumentenzorg, Zeist.

Naar historische kerken in Groningen
Adorp t/m Lettelbert - Loppersum t/m Siddeburen - Slochteren t/m Zuurdijk

(c) 2004 Stichting Vom Himmel hoch