|
|
|
|
Januari 2007
Verstuurd: woensdag 31 januari, 12.45 uur
Bekijk de foto's van gisteren en vandaag
Vandaag heb ik twee nieuwe vogelsoorten gezien voor mij in Moddergat: de bruine kiekendief (die je hier kunt verwachten) en de bonte kraai.
Op het wad zaten vele duizenden ganzen die in grote wolken landinwaarts trokken.
Aan het begin van de Bantpolder vlogen 5 kluten.
De dode mantelmeeuw van gisteren bleek vanochtend in zijn geheel te zijn verdwenen.
De grote mantelmeeuw stervende, twee dagen geleden.
Verstuurd: dinsdag 30 januari, 12.03 uur
De Waddenzee is een belangrijk overwinteringsgebied voor ganzen en weidevogels. Gistermiddag heb ik veel kieviten gezien in de Bantpolder, ik houd het op 'enkele duizenden'.
Tijdens mijn fietstocht gisteren tussen Morra en Anjum ging de weg precies tussen enkele groepen brand- en rotganzen door. In het boek 'Vogels in Friesland' staat dat soms de helft van de wereldpopulatie brandganzen zich in de polders rond Anjum bevindt.
Vanmorgen heb ik opnieuw een bijzondere vogel gezien: de slechtvalk, de snelste vogel ter wereld. Ik kende hem vooral van de televisie. Hij jaagt door in open gebied boven een vogeltje ter grootte van een duif te vliegen en zich er in glijvlucht bovenop te laten vallen. Dankzij de aerodynamica haalt hij snelheden tussen de 200 en 260 kilometer per uur.
Foto: www.vogelbescherming.nl
De stervende grote mantelmeeuw van gisteren in inmidddels gestorven.
Verstuurd: maandag 29 januari, 19.13 uur
Bekijk de foto's van vanmiddag
Vanmiddag heb ik mijn eerste fietstocht gemaakt. Ik was van plan alleen naar Oosternijkerk te gaan om een brood te halen bij de bakker, maar deze bleek gesloten op maandag, zodat ik besloot naar Anjum te gaan. Onderweg kwam ik maar liefst 5 dorpjes tegen (behalve Paessens-Moddergat). De kerken van deze plaatsen had ik al eens gefotografeerd voor www.historischekerken.nl. Het zijn: Nes, Oosternijkerk, Lioessens, Morra en Anjum.
Enkele van deze kerken hebben vorig jaar deel uitgemaakt van een excursie van de Stichting Alde Fryske Tsjerken.
Verstuurd: maandag 29 januari, 12.17 uur
Bekijk de foto's van vandaag
Vanochtend heb ik vanaf de schemering dezelfde route gelopen als gisteren; door de 'Peazummer lannen' tot aan de Bantpolder bij Anjum en dan langs de dijk terug. Naar schatting duurt dit rondje anderhalf uur.
Rond de pier zaten ongeveer 100-200 rotganzen en bij het kweldergebied fourageerden een kleine 100 brandganzen. Er vlogen veel wulpen in het gebied, maar de aantallen waren moeilijk te schatten. Ik hield het op 'vele tientallen', tot ik in het gebied kwam dat op onderstaande foto staat. Ik telde in groepjes van honderd, maar dat hield ik op een gegeven moment maar voor gezien. Ik schat het totaal aantal uiteindelijk op 2.500 exemplaren. En dat terwijl ik er in Zwolle meestal maar een of twee tegelijk zag en bovendien alleen nog in de zomer.
Opkomende zon boven de kwelder waarin ongeveer 2.500 wulpen zaten.
Verder zag ik tijdens dit wandelrondje een buizerd die bezig was de vers gestorven eidereend van gisteren op te eten. De losse kop van de eidereend, die ik gisteren ook had gezien, werd herontdekt door Timo, die hem gretig in zijn bek nam. Ook zag ik een grote mantelmeeuw die te sterven lag langs de dijk.
Verstuurd: zondag 28 januari, 16.57 uur
Even mijn vogelnotities bijwerken van inmiddels twee dagen:
Gisterochtend: waarschijnlijk heb ik een tureluur gezien op de pier (bijna alle weidevogels die ik als zomergasten ken komen hier dagelijks voor: tureluur, kievit, scholekster en wulp).
Gistermiddag: tijdens het boodschappen doen heb ik ongeveer 80 rotganzen gezien op weg naar Anjum.
Vanmorgen: tientallen wulpen vlogen over en fourageerden rond de pier tijdens de ochtendwandeling in de schemering. Ook heb ik een groepje rotganzen gezien.
Vanmiddag (zie de foto's) gezien: een grote zilverreiger, twee dode eidereenden en een dode zeekoet, een grote mantelmeeuw en -ik had er al zo op gehoopt- drie kluten! Misschien is dit wel mijn lievelingsvogel, sinds de vakanties op Texel uit mijn kindertijd.
Foto: www.birdfocus.nl
Verstuurd: zondag 28 januari, 8.20 uur
Gisteren hebben we een klusdag gehad. Peter, een bekende uit Peasens, heeft ons geholpen met het maken van een binnendeur. Omdat alle maten van dit huis zo klein zijn passen geen standaarddeuren. We hebben daarom een vloerplaat verzaagd die ik nog uit mijn oude huis had meegenomen. Een klus die er onverwacht bijkwam was het ontstoppen van de WC, die ineens niet meer bleek door te lopen. Toen de pot eraf was kon ik de eerste troep eruit halen: poep, WC-papier en... hele lange slierten boomwortels! Die bleken van het rode boompje te komen dat erbij in de buurt staat. De buurman vertelde dat dit kon, omdat we nog oude, stenen rioleringsbuizen hadden, waar de wortels tussen de naden binnen kunnen komen. Nadat de beerput en een ander deksel buiten waren blootgelegd kon een ontstopper uit Oosternijkerk de buis vrijmaken.
Sindsdien kunnen we weer naar de WC en zag ik er gisteravond uit als op onderstaande foto.
Verstuurd: zaterdag 27 januari, 16.35 uur
Vanuit Moddergat gaan twee pieren een heel eind de zee in; eentje staat haaks op de dijk en gaat recht op Schiermonnikoog af, de andere buigt af richting de Lauwersoog. Vanmorgen heb ik de eerste genomen. Je kunt vanaf deze plaats het dorpje Wierum zien liggen, met de opvallende kerk aan de Waddenzee. Je ziet dan net zoiets als op deze oude foto.
Foto: members.chello.nl/s.talstra/
Terwijl ik dit schrijf gebeurde ineens iets verrassends. In mijn ooghoeken landde een vogel in de kleine liguster aan de voet van de boom, twee meter van waar ik nu zit. Ik verwachtte een merel, keek en zag iets wat ik nog nooit heb gezien: een pestvogel!
Ik wist: dit is een invasievogel en, ja hoor, er bleken er zeven te zijn. Ze aten van de liguster. Toen er een voetganger voorbij kwam vlogen ze op. Ik liep naar buiten en zag ze zitten in 'onze' boom. Ze tjilpen wat meetaalachtigs, zoals de bijeneter (die ik vorig jaar in Frankrijk voor het eerst heb gezien).
Ze zijn weggevlogen en gehaast zoek ik een foto om te verduidelijken wat ik heb gezien.
Foto: www.milieucentrum.rotterdam.nl
Verstuurd: vrijdag 26 januari, 11.31 uur
Terug in Friesland zet ik de beloofde foto's van Moddergat in de sneeuw snel online.
Inmiddels ziet het er hier heel anders uit; het regent en er hangt een grijze lucht. In de natte kwelders die je op de foto ziet zaten vanochtend wel 50 bergeenden. Ze zoeken al slobberend hun voedsel in de natte modder en laten grillige sporen na.
Toen ik twee dagen geleden wegging uit Moddergat lag er een dode bergeend langs de pier. Vanochtend zag ik wat er nu van overgebleven was: een losse vleugel en een skelet met de andere vleugel. De botten waren afgekloven alsof ze uitgekookt waren! De veertjes lagen er in een cirkel met een diameter van een meter of tien omheen.
De 'grote onbekende witte vogel' die ik al een paar keer heb zien vliegen is waarschijnlijk toch een grote zilverreiger. Ik heb hem (of haar) vanochtend van dichtbij gezien.
Verstuurd: woensdag 24 januari, 10.36 uur
Deze ochtend heb ik volgens mij mooie foto's gemaakt tijdens het wandelen met Timo, maar ik kan ze pas over twee dagen laten zien, want ik ben de komende dagen afwezig in Moddergat. Anshin brengt mij zo naar Dokkum en vandaaruit ga ik met de bus naar Leeuwarden en hoop ik deze middag in Zwolle aan te komen. Vanavond heb ik een vergadering in Dedemsvaart. Om terug te komen op de mooie omgeving rond Moddergat wil ik eerst een foto laten zien van het informatiebord dat hier aan de dijk staat.
Op de kaart is Moddergat in het midden te zien als een stipje op de dijk. Rechts ervan ligt het Lauwersmeer, 'erboven' liggen Ameland en Schiermonnikoog.
Deze ochtend ben ik voor het eerst met Timo een eind richting de Lauwersmeer gelopen over de dijk. Je kunt de vuurtoren van Schiermonnikoog goed zien, tot aan de Kobbeduinen op het eiland aan toe. Ook de sluizen van de Lauwersoog zijn te zien aan de horizon. Er zijn veel wandelpaden in de omgeving.
Ik heb deze morgen weinig vogels gezien, eigenlijk vooral bergeenden, wulpen, een torenvalk en een grote mantelmeeuw.
Verstuurd: dinsdag 23 januari, 13.01 uur
Gisteren is ons dak gerepareerd. Er waren verschillende dakpannen verzakt aan de westkant van het huis. Tijdens de regenval van de afgelopen tijd hadden we wat lekkage op zolder; hopelijk is dat nu voorbij.
Zoals je waarschijnlijk al is opgevallen is mijn website sinds gisteren ook professioneel grafisch vormgegeven. Frank Zuithof van Logoshop heeft het ontwerp gemaakt en ik ben er erg blij mee. Ik heb zo toch het gevoel in contact te blijven met 'de wereld'.
De afgelopen nacht heeft het gesneeuwd. Ik heb een aantal foto's geschoten tijdens mijn ochtendwandeling met Timo. Naast de gebruikelijke bergeenden en wulpen heb ik ook een vogel gezien misschien een grote zilverreiger is.
Ons huisje (rechts) aan de Seewei.
Verstuurd: maandag 22 januari, 9.44 uur
Vandaag is mijn moeder jarig, maar ik zal er niet bij zijn. Ik moet mijn verplichtingen 'in het zuiden van het land' zoveel mogelijk combineren. Later deze week ga ik voor het laatst naar de tandarts in Dedemsvaart, wat ik samen doe met een hoop regeldingen aldaar, ver weg buiten Moddergat. O ja, laat ik dat voorop zetten: het is hier opvallend stil vergeleken bij Zwolle. In Zwolle merk je haast niet dat er mensen naar de kerk gaan, maar hier wel. De Nederlandse Hervormde kerk (middeleeuws gebouw) heeft veel minder leden dan de Gereformeerde, die niet in de oude kerk bijeenkomt, maar even verderop in dezelfde straat.
Ik ben nog maar weinig buiten geweest in de mooie omgeving. 's Ochtends Timo uitlaten is eigenlijk het enige moment dat ik wat langduriger buiten kom. Meestal ben ik dan te ongeduldig om te wachten tot het goed en wel licht wordt, zeker gelet op het werk dat hier nog ligt. Ik word meestal wakker tussen 6 en 7 uur, zodat ik voor 8 uur Timo ga uitlaten als het nog donker is. Om de vogels dan niet te verstoren loop ik niet op de pier, maar maak ik een rondje over de dijk en door het dorp.
Vanochtend heb ik eigenlijk voor het eerst bij licht de pier afgelopen sinds ik hier woon (hoewel het nog wat ochtendschemerig was). Het eerste uitje dat Anshin en ik samen hebben gemaakt was naar deze pier, in juni twee jaar geleden, toen we nog maar net verkering hadden.
De meeste vogels die hier rondvliegen ken ik wel. Ik heb ongeveer tussen mijn tiende en mijn negentiende erg veel 'gevogeld'. Later kreeg ik andere belangstellingen en bleef de verrekijker meestal thuis, hoewel ik altijd aandacht voor vogels ben blijven houden. Toch ben ik ook veel vergeten en de laatste tijd heb ik regelmatig weer eens een vogelboek uit de kast gepakt. (Een paar weken geleden heb ik een mooi boek gevonden bij de kringloopwinkel over de 'Vogels van Friesland', een standaardwerk uit het midden van de jaren zeventig van de vorige eeuw).
Mijn geheugen opgefrist weet ik nu dat de ganzen die ik net gezien heb rotganzen waren. Het zijn kleine, donkere ganzen, met een witte stuit en een lichte band om de nek en komen veel voor aan de kust.
Foto: www.vogelsindekempen.nl
Verder heb ik vanochtend de vogels gezien die hier veel vliegen: bergeenden (vele tientallen), wulpen (groepen van ongeveer 20 exemplaren), een grote mantelmeeuw en een vogelsoort die ik niet ken, maar die ik wel vaak zie vliegen; een soort tureluur, die ik nog eens wat beter moet bestuderen. Ik hoop hier snel op terug te komen (eerst mijn verrekijker weer terugvinden uit de verhuisdozen).
Verstuurd: zondag 21 januari, 8.32 uur
Gisteren hebben we een dagje inkopen gedaan in Dokkum. Vloerbedekking uitgezocht voor boven en latjes en schroeven gekocht om de benedendeur te maken. De weg naar Dokkum toe is erg mooi; je kunt ver kijken en er staan weinig bomen (die beginnen meteen onder Dokkum). In de vaarten zie ik altijd veel smienten. Gisteren zag ik een mannetje van de grote zaagbek in een van die watertjes. Die had ik al lang niet meer gezien.
Foto: www.vogelsindekempen.nl
Aan het einde van ons dorp is eeen weilandje waarop bij hoog water enkele tientallen wulpen verzamelen. Grappig, want ik ken de wulp eigenlijk alleen als wintergast.
Straks ben ik van plan om voor het eerst naar de kerk te gaan. Ik heb deze enkele jaren geleden al gefotografeerd op www.historischekerken.nl/Friesland/Paesens.html
Twee weken terug waren we aan het verhuizen op zondag en dat was hier wel in de gaten gelopen. Ik had van de buurvrouw gehoord dat iemand tegen haar had verteld: "Jullie hebben ook nieuwe buren. Die verhuizen op zondag!" Gelukkig voegde ze eraan toe: "Maar het zijn wel aardige mensen!"
Verstuurd: zaterdag 20 januari, 7.04 uur
We hebben internet! Eergisteravond zijn we verhuisd. We hebben nog geen warm water, er zit nog geen deur voor de gang naar de WC en er is nog geen kachel in de studeerkamer waarin ik nu zit te werken, maar we kunnen al wel emailen!
De definitieve verhuizing heeft nog wel wat voeten in aarde gehad. Het stormde erg hard -er gold een weeralarm voor Nederland- en het laatste stuk vanaf Metslawier heb ik niet harder gereden dan 50 km per uur.
Gelukkig zijn alle dakpannen blijven liggen; ons huisje ligt erg beschut en we gingen rond een uur of negen al naar bed, moe van het verhuizen.
Ondertussen keken familieleden naar de televisie en probeerden bezorgd contact met ons te krijgen, zo bleek uit de berichten op de voicemail van Anshin. Sinds gisteren hebben we dus internet en kabeltelevisie. Ik heb het hek gerepareerd dat al lang los zat. Stukje bij beetje komt er orde in dit pakhuis. Ik sluit nu dan ook maar af, want er is nog veel werk te doen. Of toch... ik wilde nog zeggen dat ik gisteren rond een uur of tien 's ochtends even naar de zee ben geweest, terwijl de zon scheen en het redelijk hoog water was. Toen begreep ik weer goed waarom ik hier heen ben gegaan. Ik probeer later vast nog uit te leggen waarom dan. Nu aan het werk!
Naar:
Volgende dagboekpagina
Flora en fauna
Kerken
Geluidsfragmenten
Archief
|
|
|
|
|
|
|