Mei 2008

Verstuurd: zaterdag 31 mei, 11.07 uur
Op woensdag 18 juni komt Anshin op de BOS-radio via Radio 5. In de uitzending is ook mijn nieuwe 'waddenlied' te horen.


(Naschrift 11 juli 2008: Klik hier om de uitzending te beluisteren en hier voor meer informatie.)

Verstuurd: vrijdag 30 mei, 22.19 uur

Dit boeketje heeft Anshin gemaakt met bloemetjes uit de tuin.

Vandaag hebben we foldertjes van onze zwerftochten op het wad verspreid tussen Drachten een Leeuwarden. Dit vind ik een bijzonder deel van Friesland. Soms lijkt het op de kop van Overijssel, dan weer op Salland, op Zuidwest-Groningen of op Drenthe. Het is in ieder geval heel anders dan hier in het Noorden op de klei. Deze foto is gemaakt in de buurt van Garyp.

Verstuurd: woensdag 28 mei, 10.40 uur

Op deze dag in het jaar 548 voor Christus kwam een einde aan de oorlog tussen de Lydiërs en de Meden, vanwege een totale zonsverduistering tijdens de Slag bij de Halys. Na dit teken van de goden was het dertig jaar rustig in het Midden-Oosten.

Wij kennen de Meden vooral nog van de uitdrukking: een wet van Meden en Perzen. Dit gezegde komt op twee plaatsen in de Bijbel voor: in het boek Esther en bij Daniël, waar het de betekenis heeft van: een wet die niet veranderd kan worden. In het geval van Daniël was dit type wet verantwoordelijk voor zijn veroordeling tot de leeuwenkuil:

Toen zeiden die mannen: ‘Met geen mogelijkheid zullen wij deze Daniël kunnen aanklagen, tenzij we iets zoeken dat verband houdt met de wet van zijn God.’  Daarop richtten de rijksbestuurders en satrapen zich tot de koning met een dringend verzoek: ‘Koning Darius, leef in eeuwigheid! Alle rijksbestuurders van het koninkrijk, stadhouders en satrapen, raadsheren en gouverneurs, zijn van mening dat er een koninklijk besluit moet worden uitgevaardigd waarin wordt vastgelegd dat eenieder die de komende dertig dagen een verzoek tot een god of een mens richt in plaats van tot u, majesteit, in de leeuwenkuil zal worden geworpen. Welnu, majesteit, vaardig dat verbod uit en stel het op schrift, zodat het niet veranderd kan worden, zoals geen enkele wet van de Meden en de Perzen kan worden herroepen.’ Hierop stelde koning Darius het verbod op schrift. (Daniël 6:6-10)


Daniël in de Leeuwenkuil door Rembrandt van Rijn, ca. 1652. Rijksprentenkabinet, Amsterdam

Verstuurd: dinsdag 27 mei, 7.55 uur
Om een filmcameraatje uit te proberen heb ik gisteren dit korte stomme filmpje gemaakt van het uitzicht vanuit ons huis.

Verstuurd: zaterdag 24 mei, 9.44 uur
Mijn vader is vandaag jarig. Ondanks dat hij al bijna vijftig jaar invalide is, en ondanks dat een ervaren medisch specialist een aantal jaren geleden vertelde nog nooit zo'n dik medisch dossier te hebben gezien als dat van hem, is hij 69 geworden. Toen ik hem net belde zei hij: "Het eerste dat ik deed vanmorgen was lachen." Op dit filmpje op youtube, gemaakt op 25 augustus 2005, is hij te zien tijdens een van zijn favoriete bezigheden: sjoelen met mijn zus Anneke.

In de Nieuwe Dockumer Courant last ik net iets vreemds van Martin Gaus, die er een rubriek heeft. Het ging over een organisatie Brooke, die zielige dieren redt. Op de site wordt echter weer reclame gemaakt voor de winkel van Gaus.

In het stuk heeft Gaus het over zelfmoord bij dieren. Ik had daar al eens eerder over gehoord van een rancuneus oud-medewerker van het Dolfinarium in Harderwijk die tegen de pers vertelde dat de dieren het daar zo slecht hadden dat een zeehond zelfmoord had willen plegen door een plastic bal in te slikken! Gaus -ik dacht dat hij dierenpsycholoog was- schrijft:

"De krant (!) berichtte onlangs over zelfmoord onder ezeltjes in Soedan, een plek waar Brooke nog niet zit. De ezeltjes kiezen de dood om te ontsnappen aan een afschuwelijk leven. Van een ezeltje is bekend dat het weigerde nog een stap te zetten tot het dood neerviel onder de niet aflatende zweepslagen om het tot lopen te dwingen. Een ander sprong de Nijl in en verdronk in de snelstromende rivier. Als dieren werkelijk het bezef hebben dat zelfmoord een mogelijkheid is, dan weten ze meer van het leven dan we ooit bedacht hebben. Die gedachte maakt hun lijden nog triester. Dat ze niet beter zouden weten, is dan geen excuus meer, ze weten dan wel beter."

Verstuurd: vrijdag 23 mei, 20.51 uur
Vandaag hebben we voor het eerst vanuit bed weer een koekoek gehoord. Hij is de hele morgen doorgegaan met roepen. Hieronder een plaatje en een beschrijving uit een herdruk van het boekje 'Zien is kennen' dat oorspronkelijk in 1937 verscheen. De illustratie is van Rein Stuurman.




Dit is het aangezicht bij binnenkomst van van Ulrum, aan de andere kant van het Lauwersmeer. In deze omgeving hebben we vandaag posters en folders verspreid voor de zwerftochten op het wad die we van de zomer organiseren.

Verstuurd: donderdag 22 mei, 18.59 uur

Ik heb net samen met mijn zus Anneke en mijn zwager Henk opgetreden in een bejaardentehuis in Drachten. Dat was erg leuk om te doen. Henk en Anneke hebben voor de afwisseling nog een paar Ierse liedjes gespeeld.

Timo gaat altijd slapen als hij een tijdje alleen is geweest. Blijkbaar is hij dan heel alert, zodat hij daarna slaap moet inhalen.

Verstuurd: donderdag 22 mei, 9.00 uur

Op de Boeddhistische Omroep was afgelopen zondag een uitzending te zien over Taizan Maezumi Roshi, een zenmeester die in 1956 uit Japan naar Amerika was gegaan. Aanvankelijk was hij aangesteld als priester voor de Japanse gemeenschap ('Little Tokio') in Los Angeles, maar al snel ontwikkelde hij een passie om juist westerlingen zen te leren. Zaterdag wordt de uitzending herhaald, maar op internet is het programma al te zien. Klik op het plaatje om de video te bekijken.

Verstuurd: dinsdag 20 mei, 13.18 uur

Net ben ik met hoog water de pier afgelopen. Hoewel de brandganzen zijn vertrokken vliegen er nog steeds rotganzen achter de dijk.



Rustende strandlopers.

Komend jaar doe ik mee met de theatertour van het Overijsselse programma Uutspreken. Klik hier voor de speeldata en om mijn streektaalliedje 'Stil an de Vaort' te beluisteren.

Verstuurd: maandag 19 mei, 12.39 uur
Eergisteren zapte ik langs het programma LLink in natura. Ik zag een kort fragment met garnalenvisser Jan de Wit uit Terschelling. Klik op het plaatje voor meer informatie en om de uitzending te bekijken.

Behalve de prachtige beelden van de garnalenvisserij was ik gefascineerd door de wel erg boude uitspraken van De Wit:

Bas Westerweel: En nou even over dat vissen. Je kent de Waddenzee, je kent de Noordzee, je mag overal naar toe.
Jan de Wit: Ja
Westerweel: Is-ie leeg?
De Wit: Nee, nooit en te nimmer. Raakt niet leeg. Maar je moet gewoon de natuur zijn gang laten gaan.
Westerweel: Maar hoe doe je dat?
De Wit: Daar moeten de biologen...
Westerweel: Hoe doe je dat?
De Wit: Hoe doe je dat? De biologen moeten niet zoveel papieren...

[...] Mijn opa deed het vroeger al. En nou komt er zo'n achterlijke bioloog die zijn kop vol zaagsel heeft en die verbiedt het.

Ik denk dat De Wit zich ergert aan regels en dat begrijp ik best. Alleen vind ik wel vreemd dat iemand die op zijn dertiende van school af is gegaan zo veel meent te weten over 'achterlijke biologen' met hun 'koppen vol zaagsel'. Laten we wel zijn: een bioloog heeft atheneum gedaan en daarna is hij vier jaar naar de universiteit geweest.

Dat men daar op de universiteiten corrupt is gaat er bij mij ook niet in. Of bevooroordeeld. Ik geloof dat de regels van de wetenschap de grootst mogelijke onpartijdigheid geven voor het bestuderen van de wereld om ons heen. Let wel: ik zeg niet dat de wetenschap "de waarheid" in pacht heeft, maar het is wel onze beste benadering ervan, voor zover we überhaupt iets kunnen zeggen. Een natuurbeschermer heeft belangen, net als een visser. Van hen kun je van tevoren voorspellen wat hun mening zal zijn. Maar als er ergens een verstandig verhaal te verwachten is dan is het bij mensen die soorten bestuderen, aantallen bijhouden en bijvoorbeeld de waterkwaliteit beoordelen.

Op de televisie hoorde ik laatst ook iemand klagen over de geringe waardering voor mensen die jarenlang ergens op gestudeerd hebben. "Ach, dat is jouw mening", wordt dan gereageerd. Volgens deze persoon is er een soort algemeen geloof ontstaan in de "spontane, naïeve of primitieve mens". Deze levensbeschouwing gaat ervan uit dat politici, wetenschappers, maar ook medici en andere experts, om de een of andere reden corrupt zijn geworden. "Eenvoudige mensen" zouden dat veel minder zijn en zouden veel betere maatregelen kunnen nemen, als zij het maar voor het zeggen kregen. De spreker (ik ben echt helemaal vergeten wie het was) legde ten slotte nog een relatie met de Romantiek, die een reactie was op de Verlichting.

Jean-Jacques Rousseau, filosoof van de Romantiek, stelde immers in zijn Discours sur l’origine et les fondements de l’inégalité parmi les hommes (Vertoog over de ongelijkheid tussen mensen) in 1755 al dat de mens van nature, dus in primitieve staat, en voorafgaand aan enige opvoeding, zoals een ‘edele wilde’ of 'nobele wilde' (‘bon sauvage’) goed is en alleen door ervaringen in de maatschappij gecorrumpeerd wordt.

Verstuurd: zondag 18 mei, 18.12 uur
Opnieuw op Youtube vond ik dit filmpje bij het lied "As vaaier woorden" (als vier woorden) van Ede staal. Klik op het plaatje om het af te spelen.

Verstuurd: donderdag 15 mei, 18.27 uur
Dit is een tweede korte fragment van een film die ik heb gemaakt over de ingebruikname van het Gilmann-orgel in Paesens op 30 november 2007. Er zijn voorbeelden te horen van de verschillende registers, waaronder de prestant, de kromhoorn, de bourdon, mixtuur en een combinatie van deze klanken.

Wie het eerste deel van de film nog niet heeft gezien kan hier terecht.

Verstuurd: woensdag 14 mei, 15.14 uur

DIT IS DE NIEUWE FOLDER MET HET ZOMERPROGRAMMA VAN 2008:

(
Klik op de afbeelding voor meer informatie.)





Behalve deze zwerftochten organiseren we ook andere activiteiten rond natuur, cultuur en bezinning vanuit Paesens-Moddergat. Lees meer hierover op www.oanedyk.nl.

Verstuurd: zondag 11 mei, 19.46 uur
Deze week sta ik in de Tertio, een Christelijke Vlaams opinietijdschrift. Klik op het plaatje voor meer informatie.



Mijn familie was dit pinksterweekeinde overgekomen op de camping tegenover ons huis. Hier Anneke met Tomas.

Tomas.

Tomas, Henk en Yari.

Mijn moeder en mijn zussen Anneke en Marieke.

Vandaag heb ik belijdenis gedaan in de Hervormde kerk in Paesens. Tot nog toe heb ik me de afgelopen jaren met kerken bemoeid als buitenstaander. In plaats daarvan hoop ik nu van binnenuit iets te kunnen doen.

Er was veel bezoek in Moddergat, waaronder Gosse en Tini Bootsma. Door Gosse ben ik in het verleden gedoopt toen hij voorganger was van de Pinkstergemeente waarbij ik tijdens mijn tienertijd behoorde. Vreemd genoeg lijken mijn beste vrienden en vriendinnen meestal katholiek te zijn, dus de eucomenische gedachte is me met de paplepel wel ingegoten.

Verstuurd: dinsdag 6 mei, 21.05 uur
Gisteren kwam ik het aprilnummer uit 1998 van de Zwolse wijkkrant de Assendorper tegen. Hierin stond mijn eerste foto-expositie, samen met kunstenares Siska Alkema. De expositie was te zien in Eureka in Zwolle. Daar hadden we aan de bar bedacht dat het wel leuk zou zijn om 100 mensen uit de omgeving te fotograferen op bijna-ware grootte. We hebben de tijd erna wel routine gekregen in het afdrukken van foto's!



Nadat we de expositie hadden ingericht bedacht ik dat ik er graag muziek bij wilde. Ik had een vaag gevoel dat Bach wel iets kon zijn. Toen ik aan een vriend vroeg naar welke muziek ik dan het beste kon luisteren raadde hij mij de Goldbergvariaties aan. Die heb ik meteen de volgende dag in de bibliotheek opgezocht. Er waren verschillende uitvoeringen, dus ik ging maar op de hoes af. Ik wist nog niet dat piano's in de tijd van Bach helemaal niet bestonden, dus ik koos de Goldbergavriaties van Glenn Gould (1984) op piano. Hoewel ik nog nooit iets met klasssieke muziek te maken had, werd ik meteen geboeid en heb de cd weken aan een stuk gedraaid. Ongeveer een jaar later kwam ik voor het eerst in contact met oude kerken en ik zie die uitvoering van Bach nog altijd als een brug daar naar toe. Ik het fragment gevonden op youtube:

Verstuurd: zaterdag 3 mei, 21.50 uur

Het wadloopseizoen voor het publiek is vandaag begonnen. Ansin en ik hebben vandaag een tocht vanaf de Lauwersoog met de boot naar de Engelsmanplaat gemaakt. Klik hier voor de foto's.

Verstuurd: vrijdag 2 mei, 19.57 uur

Vandaag hebben Anshin en ik een oversteek van Ameland naar Holwerd gemaakt. Het was de eerste tocht van Anshin als aspirant-gids. Klik hier voor de foto's.

Ga naar:
Volgende dagboekpagina>>>
<<<
Vorige dagboekpagina

Flora en fauna
Kerken

Geluidsfragmenten

Archief