April 2008

Verstuurd: woensdag 30 april, 21.34 uur

Anshin is nu officieel aspirant wadloopgids geworden. We hebben vandaag een tocht gemaakt langs de Paesensrede. Klik hier voor de foto's.

Verstuurd: zondag 28 april, 10.09 uur

Gisteren heb ik opgetreden bij de doop van het nieuwe schip van het wadloopcentrum: de Heffesant. In de haven van Zoutkamp werd door de burgemeester van de gemeente De Marne en fles champagne uitgegoten. Op de achtergrond staat het zeemanskoor uit Lauwersoog dat het schip heeft 'uitgezongen'. Daarna hebben we een tocht over het Lauwersmeer gemaakt.

Jan Idskema uit Paesens (links) was ook mee. Hij heeft me eens gewezen op het ritme van lichtsignalen van de verschillende vuurtorens: Ameland knippert drie maal en heeft dan een pauze; Schiermonnikoog knippert vier keer. Hier heb ik een paar weken geleden een leidje over geschreven: de vier korte lichten van Schiermonnikoog. Rechts zit mijn zwager Henk Heideveld.

Mijn zus Anneke en Henk hebben meegespeeld en dat is wel goed voor de feestvreugde.

Anshin was er ook weer. Zij had een retraite gehad en was met Henk en Anneke meegereden.

Verstuurd: vrijdag 25 april, 20.38 uur

De afgelopen week heb ik veel geluisterd naar het online traditional Folk Radio Station op Live 365: Dutch folk radio. Het is al een tijdje mijn favoriete radiostation. De DJ is Peter Koene van de folkgroep Madlot uit Wageningen (uiterst links op de foto). Ze hebben in verschillende kerken opgetreden toen ik in 2002-2003 concerten programmeerde in de "Noordelijke IJsselvallei" voor stichting Vom Himmel hoch. Op dit moment is mijn liedje "Ik weet ineens niet waarheen" regelmatig te horen.

Verstuurd: vrijdag 25 april, 19.24 uur

Ik las net op de site van de Frankfurter Allgemeine dat het Aramees, de taal die Jezus gesproken zou hebben, op sterven na dood is. Nog maar in een paar Syrische dorpjes wordt deze taal gesproken. In dit videofragment hoor je het Onze Vader in het Aramees.

Verstuurd: vrijdag 25 april, 14.56 uur

Samen met grafisch vormgever Frank Zuithof heb ik een website gemaakt voor Reliplan, een landelijk werkend adviesbureau voor "incourant onroerend goed", waaronder veel kerkgebouwen. Kijk op www.reliplan.nl.

Verstuurd: vrijdag 25 april, 8.08 uur

De Evangelist Johannes Marcus door Fra Angelico (rond 1395-1455).

Het is vandaag Sint Marcus, ter nagedachtenis van de evangelist die traditioneel wordt afgebeeld als een gevleugelde leeuw. Het evangelie van Marcus is het kortste en waarschijnlijk oudste van de vier bijbelboeken over het leven van Jezus. Toch is deze waarschijnlijk van de hand van een andere, anonieme, christen, op basis van overgeleverde uitspraken. Marcus werd traditioneel "bonenplanter" genoemd vanwege: "Sinte Merc: plant uw bonen en ga naar de kerk".

Verstuurd: donderdag 24 april, 9.50 uur

Vandaag is het 92 jaar geleden dat middenin de Eerste Wereldoorlog de Paasopstand in Ierland is uitgebroken. Op paasmaandag werd de republiek uitgeroepen, die binnen een week door het Britse leger werd neergeslagen. Vijftien leiders werden geëxecuteerd, waaronder James Conolly, die in een stoel werd omgebracht omdat hij, dodelijk getroffen, al niet meer kon staan.

Alle zeven ondertekenaars van de onafhankelijkheidsverklaring zijn geëxecuteerd in de periode 3-12 mei.

"Tijdelijk president" van de republiek Patrick Pearse.

Een andere belangrijke leider was James Connoly. Hij was feitelijk "Commander in Chief" van de opstand. Na zijn overgave vertelde hij zijn medegevangenen: "Don't worry. Those of us that signed the proclamation will be shot. But the rest of you will be set free."

Verstuurd: dinsdag 22 april, 21.42 uur

Deze oude kerk in Armenië vond ik op een website waar nog meer kerken van dat land opstaan.

***

Rob Wolters, secretaris van de landelijke Task Force Toekomst Kerkgebouwen, heeft een ingezonden brief naar het Friesch Dagblad gestuurd over het plan om de helft van de PKN-kerken in Leeuwarden te slopen. Hij reageert op een eerder geplaatst hoofdartikel in het Friesch dagblad.

"[...] In dit hoofdartikel wordt een aantal terechte kanttekeningen gezet bij besluiten tot afstoten en slopen van kerkgebouwen. En wat nu in Leeuwarden gebeurt, gebeurt in het hele land.
Afstoten en -vooral- slopen van kerkgebouwen kost een kerkgemeenschap heel veel energie. Het is negatieve energie, omdat er niet wordt gehandeld vanuit een inspirerende toekomstvisie. De negatieve spiraal wordt dus niet omgebogen.

Het is ook de vraag of het hedendaagse kerkleiders-adagium voor het vergoelijken van sloop: "we kiezen voor mensen, niet voor stenen" wel houdbaar is. Het is -in mijn ogen- een oneigenlijke tegenstelling.

Waar kerken worden gesloopt of gesloten verdwijnt niet alleen een karakteristiek gebouw. Er verdwijnt ook iets van de ziel uit een gebied. Kerkgebouwen zijn een beetje van ons allemaal. Ze zijn met veel inzet en liefde gebouwd door vorige generaties.

Door afstoten en sloop verdwijnen de reeds zeer spaarzame publieke ruimten in dorpen en steden. Gebouwen waar mensen God ontmoeten, in welke vorm en op welke manier dan ook, en waar mensen élkaar kunnen ontmoeten. Waar ze kunnen genieten van de stilte of cultuurwaarden.

Kerkgebouwen zijn plekken waar de deuren voor je open zouden moeten staan. Maar die deuren zijn veel te vaak dicht. Hierdoor wordt de samenleving letterlijk buitengesloten.

Zijn we door sluiten en slopen van kerkgebouwen niet zelf-vervullende voorspellingen aan het creëren?

De positieve energie die vrijkomt bij het gezamenlijk vinden van creatieve oplossingen voor het hernieuwd functioneren van kerkgebouwen vermenigvuldigt zich. Deze energie weegt vele malen op tegen de angst die leidt tot het sluiten en slopen van kerkgebouwen.

Verstuurd: maandag 21 april, 16.00 uur

Dit is Dewi, de moeder van Timo. Ik kreeg deze foto van de fokker gemaild. Ze is nu twaalf jaar oud en wordt vandaag geopereerd aan een baarmoederontsteking. De tekening lijkt erg op die van Timo vind ik.

Verstuurd: zondag 20 april, 23.50 uur

Vandaag heb ik een verkenning gedaan van een zwerftocht op het wad bij Noordpolderzijl. Klik hier voor een fotoverslag.

Verstuurd: zondag 20 april, 8.27 uur

Gisteren stond in het Friesch Dagblad dat de Protestantse Kerk in Nederland drie of vier van haar kerken in Leeuwarden van de hand wil doen. Klik hier om het artikel te lezen.

Ik heb al zo'n kleine tien jaar belangstelling voor oude kerkgebouwen. En nog steeds leer ik nieuwe dingen. In mijn eerste jaren ontdekte ik dat kerken weinig openstaan voor andere groepen in de samenleving. Het devies lijkt: als wij het niet meer hebben, dan anderen ook maar niet. Daarna leerde ik dat kerken meestal financieel voordeel hebben bij sloop, omdat dit geld oplevert.

Pas de afgelopen maanden heb ik weer iets heel nieuws geleerd: ontkerkelijking heeft weinig of niets te maken met de sloop van kerkgebouwen!

Het lijkt zo voor de hand te liggen: kerken lopen leeg (en dat is echt wel zo, die tendens is al 40 jaar aan de gang) en daarom kan men het dure onderhoud niet meer betalen.

De simpelste wedervraag is: is gebrek aan onderhoud dan het probleem van de Nederlandse kerken?

Het antwoord is overduidelijk nee. Vergeleken met Franse of Belgische kerken zien onze kerken er vrijwel allemaal pico bello uit, zonder een schilfertje afbladderende kalkmuur, die samen met een bos spinnewebben een kerk toch iets speciaals kan geven.

Ik heb honderden Nederlandse kerken gezien de afgelopen jaren, maar er staan er weinig bij die niet goed onderhouden zijn.

Waar gaat het geld van de kerk dan aan op? Aan salarissen, verbouwingen (om mensen weer naar de kerk te krijgen met luxe fauteuils in plaats van kerkbanken) en energie.

Een kerk hoeft behalve incidenteel onderhoud op zichzelf niets te kosten. Zoals ik pas van een kerkrentmeester hoorde: "Onze kerk kan gewoon honderd jaar blijven staan; daar hoeft niets meer aan te gebeuren."

Waar de kerk in de hele samenleving een steeds kleinere rol speelt is hier binnenshuis nog weinig van te merken.

In de woorden van Ton Spies, voorzitter van de Algemene Kerkenraad van de Protestantse Gemeente Leeuwarden: ,In het verleden is het aantal formatieplaatsen teruggebracht met als doel het instandhouden van kerkgebouwen. We zeggen nu: dat willen we niet meer. We willen mensen in plaats van stenen. Als het over kerkzijn gaat, denken mensen vaak aan kerkgebouwen. Daar denken we niet lichtvaardig over. Aan de ene kant zijn we bezorgd, maar aan de andere kant willen we ook insteken op het positieve. Het gaat ons om gemeentezijn, en niet om het exploiteren van gebouwen. Gebouwen zijn een belangrijk middel, maar geen doel. Het gemeentezijn is vaak onzichtbaar; want dat gaat om mensen die wat voor mensen betekenen."

Verstuurd: vrijdag 18 april, 10.57 uur

Afgelopen weekend las ik bij mijn ouders een interview dat Godfried Bomans enkele maanden voor zijn dood maakte met Pater van Kildonk, een Nederlandse jezuïet, theoloog en pastor. Deze vrijzinnige pastor, die vond dat homoseksualiteit geen afwijking of stoornis is, maar "een variant van Gods Schepping", kreeg tot tweemaal toe een spreekverbod vanuit Rome.




Verstuurd: woensdag 16 april, 16.47 uur

Dit is het openingsfragment van een korte film die ik heb gemaakt van de ingebruikname van het Gilmann-orgel uit 1758 in de Hervormde kerk in Paesens. Deze vond plaats op 30 november 2007. Het fragment laat de voorbereiding op de officiële opening zien en een kort orgelspel van Jan Jongepier, de adviseur van de restauratie. De romaanse kerk staat er ook op.

Verstuurd: dinsdag 15 april, 9.21 uur

De afgelopen dagen heb ik mijn familie weer eens gezien in Zwolle en Dedemsvaart. Dit is mijn zus Anneke met Tomás, die een boterham met hand en al probeert op te eten.

Ik kon mijn nieuwste liedje aan mijn neefjes laten horen.

Yari met ome Harm.

Verstuurd: zondag 13 april, 9.03 uur

De voorjaarsklassieker Parijs-Roubaix wordt vandaag gereden, altijd precies een week na de ronde van Vlaanderen. Op de foto zie je Hennie Kuiper in 1983 in het Bos van Wallers-Arenberg, een van de bekende kasseienstroken, die vanwege de wielertraditie nog niet onder het asfalt zijn verdwenen. Hij zou nog vallen én de wedstrijd winnen. Lees het hele verhaal in Humo:

"Parijs-Roubaix is de enige wielerwedstrijd waar het Noodlot de hele tijd mee aan de leiding rijdt. De Nederlander Hennie Kuiper kan er over meepraten. Tien jaar lang droomde hij van een overwinning. In 1983 leek het eindelijk te zullen lukken. De Hel lag er een beetje uitgeblust bij, omdat Monsieur Paris-Roubaix, viervoudig winnaar Roger De Vlaeminck, er voor het eerst niet bij was. Kuiper, van nature een aanvaller, rook zijn kans en ging er in het beruchte Bos van Wallers met elf anderen vandoor, onder wie de grote favorieten Moser, Duclos-Lasalle, Madiot en Ronan Demeyer.

Het regende. De kasseien waren glibberig. 'Eén voor één vielen mijn concurrenten - letterlijk - weg,' herinnert Kuiper zich. 'Na een ultieme tempoversnelling bleef ik alleen over. Ik voelde me beresterk en reed strijdlustig de laatste kasseistrook op. De weg naar de overwinning lag breed open.'

Maar op zes kilometer voor de finish, op de laatste stenen in het dorpje Hem, sloeg het Noodlot toe. Kuiper moest uitwijken voor een onvoorzichtige amateurfotograaf en reed pal in een diepe put. 'Mijn tube vloog wel dertig centimeter van de velg', zegt hij. 'Ook mijn achterrem was geblokkeerd. Ik gooide mijn fiets in de berm, stak mijn arm op en schreeuwde om de volgwagen van mijn ploegleider, Fred De Bruyne .'

De vluchter had een dikke minuut voorsprong op zijn dichtste achtervolgers, onder wie de Italiaanse pletwals Francesco Moser, die absoluut het record van Roger De Vlaeminck wou evenaren. Normaal was er genoeg tijd voor een fiets- of bandenwissel, ware het niet dat ploegleider De Bruyne helemaal buiten zichzelf geraakte van de zenuwen.

GILBERT CATTOIR (mecanicien) « Ik spurtte met een wiel naar Kuiper, maar zag dat het om meer dan een gewone bandbreuk ging. Ik wou terug naar de auto lopen om een reservefiets te halen. 'Hier dat wiel,' riep Fred De Bruyne. 'Neen Fred, dat heeft geen zin,' riep ik, maar Fred bleef maar aan het wiel rukken, tot ik het losliet. Terwijl ik terug naar de auto rende, probeerde hij het tevergeefs in de verwrongen voorvork te steken.»

HENNIE KUIPER « Zelf was ik niet in paniek maar wel heel nerveus. Ik wou koste wat kost die koers winnen. Olympisch kampioen, wereldkampioen: dat was ik al allemaal geweest, maar geen enkele triomf ging boven die in Parijs-Roubaix. Nooit zou ik nog zo'n kans krijgen.»

Fred De Bruyne wist zich geen raad meer. Hij keek om zich heen en zag een toeschouwer staan. 'Hier,' zei hij, en stopte het wiel in de handen van de man. 'Doe jij het?' Die man... was ik. Nooit eerder had ik een voorwiel van een racefiets in mijn handen gehad, laat staan gemonteerd. Mijn trui zat onder de modder.

Het enige wat ik kon stamelen was: 'Kalm aan, Fred. Niet zenuwachtig worden.'

Kuiper, met trillende benen, riep: 'Vergeet nou toch dat wiel en geef me die reservefiets, Fred!' In de verte doemden al motoren en achtervolgers op. Op dat moment kwam de mecanicien met een reservefiets aangelopen."
Foto: www.henniekuiper.nl.

Verstuurd: zaterdag 12 april, 17.53 uur

Vandaag hebben we met Teo een wandeling gemaakt door de kwelder naar de Bantpolder. Onderweg kwamen we deze brandganzen tegen.

In een kwelderplas tegen de Bantpolder aan zaten enkele tientallen kluten.











Terug bij de dijk bij Paesens-Moddergat vloog deze rode wouw voorbij. Dat is een uitzonderlijke vogel, die vast op doorreis was.

Even later werd hij achternagezeten door een buizerd, die hem uit zijn territorium verjaagde.

Verstuurd: vrijdag 11 april, 22.49 uur

Teo uit Zwolle is op bezoek en heeft vandaag een ventilator gemaakt voor onze douche. De stenen zijn omstreeks 1780 gemetseld, dus was het een hele stap een gat in deze muur te hakken. Het is gelukkig heel mooi geworden.

Verstuurd: woensdag 9 april, 9.17 uur

Vandaag is het precies 400 jaar geleden dat het Twaalfjarig Bestand tot stand kwam in de Tachtigjarige Oorlog. Op de foto zie je Johan van Oldebarnevelt, geschilderd door Michiel Jansz van Mierevelt (Rijksmuseum). Van Oldebarnevelt was landsadvocaat, maar feitelijk was hij de politiek leider van Holland als opvolger van Willem van Oranje. Tijdens het twaalfjarige bestand ontstond een conflict met diens zoon Maurits over de strijd tussen contraremonstranten en remonstranten. Oldebarneveld wilde de remonstranten godsdienstvrijheid geven. Wegens hoogverraad werd Oldenbarnevelt daarom op 13 mei 1619 op 71-jarige leeftijd op het Haagse Binnenhof onthoofd.

Gisteren was een herhaling te zien van het programma Tegenlicht over "de waarheid van Wikipedia": "De online encyclopedie waar iedereen die dat wil aan kan bijdragen en in kan corrigeren is inmiddels groter dan de gerenommeerde Encyclopaedia Britannica. Betekent dit het einde van de autoriteit van traditionele kennisinstituten als de Britannnica? En moeten we dat toejuichen of betreuren? Hoe betrouwbaar is Wikipedia? Heeft ‘het volk' de wijsheid in pacht? [...] Waar ligt de grens tussen expert en amateur? Wie overleeft volgens de wetten van het nieuwe 'digitale Darwinisme'? Zijn gelijkheid en waarheid eigenlijk wel verenigbaar, als ideaal?"

Een deel van het antwoord was meteen te zien aan het nieuwtje dat Rita Verdonk haar nieuwe Trots op Nederland-Wikipedia uit de lucht heeft gehaald omdat er teveel 'onzinberichten' in geplaatst werden.

Verstuurd: dinsdag 8 april, 17.08 uur

Gisteren is het gebouw "oan 'e dyk" gebruikt door een groep als vergaderruimte. Na de lunch (foto) heeft de groep uiteraard nog even een wandeling achter de dijk gemaakt. Zo kan zelfs een vergaderdag nog prettige kanten hebben.

Anshin had prei-mosterdsoep gemaakt met prei van eigen bodem.

We zijn druk met het organiseren van een activiteitenprogramma voor het komende zomerseizoen voor zowel bedrijven als individuele deelnemers. Hieronder vallen ook wadloopactiviteiten onder auspiciën van stichting wadloopcentrum Pieterburen. Met name de tocht naar de Engelsmanplaat geeft nog veel puzzelwerk. In principe behoren heen- en teruglopen (gecombineerd met boot) en "retourtochten" tot de mogelijkheden. Bovenstaande foto maakte ik tijdens mijn eerste bezoek aan de Engelsmanplaat op 24 augustus van het afgelopen jaar. Klik hier voor alle foto's van die dag.

Verstuurd: zondag 6 april, 19.40 uur

Een foto van Anshin daarnet.


Vandaag was de Ronde van Vlaanderen, "Vlaanderens Hoogmis" over 270 kilometer. Dit zijn beelden van tien jaar geleden en geven een mooi beeld van het Vlaamse landschap, de gebouwen, de kasseistroken en de enthousiaste Belgen.

Verstuurd: zaterdag 5 april, 17.07 uur

Anshin heeft vandaag gereden op het paard van onze buren van een eindje verderop. Het is een Fries paard, een merrie, en ze heet Iris. In haar tienertijd heeft Anshin veel paard gereden, maar daarna eigenlijk niet meer. Ze reed nu voor de tweede keer op dit hele dartele paard.



Verstuurd: zaterdag 5 april, 10.11 uur

Deze foto's heb ik gisteren gemaakt van het wad richting Engelsmanplaat. Er liggen uitgestrekte mosselvelden boven Wierum en Moddergat.

Het water stroomt altijd hard door dit soort diepen geulen.

Verstuurd: zaterdag 5 april, 8.31 uur

Ook de koolmezen zijn druk met het verzamelen van nestmateriaal.

Dit is een foto van de oude brug over de Paesens, genomen vanaf voor ons huis.

Anshin heeft besloten dat ze ook wadloopgids wil worden. In plaats van mee te gaan als introducee zal ze de wadlooptochten vanaf nu voor haar eigen opleiding gaan lopen.

Samen met Stichting Wadloopcentrum Pieterburen hebben we gisteravond drie tochten besproken die we aan kunnen bieden voor groepen: een zwerftocht achter Moddergat, een oversteek (heen en terug) naar de Engelsmanplaat en een heen- of terugloop naar de Engelsmanplaat, gecombineerd met een bootreis van of naar de Lauwersoog.

Wie met zijn bedrijf of vereniging een dagje uit wil kan dus bij ons terecht. We kunnen gebruikmaken van een oud gebouwtje aan de dijk, waar we tevens een lunch of een andere maaltijd kunnen serveren. Neem contact op met stichting Oan 'e dyk.

Verstuurd: dinsdag 1 april, 22.37 uur

De kauwen zoeken de laatste dagen nestmateriaal in de bosjes voor ons huis.

Ga naar:
Volgende dagboekpagina
Vorige dagboekpagina

Flora en fauna
Kerken

Geluidsfragmenten

Archief


Klik hier voor informatie over mijn cd.


Klik hier om vier liedjes te beluisteren op Myspace.

Klik hier voor mijn videoclip op YouTube.

Klik hier voor recensies van mijn cd

Volgende dagboekpagina
Vorige dagboekpagina

Flora en fauna
Kerken

Geluidsfragmenten

Archief