|
|
|
|
Twitterberichten staan op de homepage
Oktober 2010
Verstuurd: donderdag 23 oktober 15.22 uur
Deze posters heeft Frank net gemaakt voor de komende activiteiten. Klik op de afbeelding voor meer informatie.
Verstuurd: zondag 23 oktober 11.25 uur
Een aantal maanden heeft er geen nieuws meer op deze site gestaan. Nu het wadloopseizoen voorbij is hoop ik weer wat vaker iets te kunnen laten zien. Deze foto's zijn van het hoge water net (ongeveer 220 cm boven NAP), vanwege de storm. Aan het stromende water in het midden zie je waar de pier loopt.
Dit is onze nieuwe honing, voornamelijk gewonnen uit zeeaster. Klik hier voor meer informatie over onze honing en hier over onze Waddenproducten.
Afgelopen zomer is deze Pelgrimsgids verschenen. Het bevat veel foto's en informatie over middeleeuwse kerken in Noordoost-Friesland. Klik op de afbeelding om dit boekje te downloaden (pdf). Je kunt het gratis afhalen bij Oan 'e dyk, of tegen vergoeding van de portokosten sturen we deze graag toe.
Juli 2010
Verstuurd: vrijdag 2 juli 15.10 uur
Ik heb een tijdje geen nieuws meer online gezet, dus er is veel te vertellen. Allereerst dat op 21 april mijn neefje Lars geboren is, het zoontje van mij zus Marieke en haar vriend Peter. Hij lijkt inmidddels al lang niet meer op deze geboortefoto.
De laatste weken was de gezondheid van Timo hard achteruit gegaan en vorige week hebben we hem laten inslapen. Deze foto's zijn van oktober 2006, toen we hem nog maar net hadden. Hij is ruim tien jaar oud geworden.
Sinds gisteren is dit onze nieuwe hond, een Drentsche patrijs. We kwamen hem tegen op de website van de Vereniging De Drentsche Patrijshond. Hij is acht maanden oud en moest herplaatst worden.
Sinds mei van dit jaar draagt Oan 'e dyk het predikaat Waddengoud, het keurmerk voor duurzame diensten en produkten uit het Waddengebied. Op 1 mei werd het keurmerk uitgedeeld door Tytsy Willemsma, wethouder van Dongeradeel. Lees hier meer.
Friesch Dagblad
Over Oan 'e dyk heeft een artikel gestaan in het Friesch Dagblad onder de titel: "Hier wordt een mens vanzelf wel stil". Klik hier om het te lezen.
Sinds we het Waddengoud hebben gekregen bieden we streekprodukten die we gebruiken tijdens culinaire wadlooptochten ook te koop aan voor bezoekers. Het gaat om o.a. biologische schapenkaas uit het Lauwersmeergebied, mosterd uit Ameland en koek en bier van spelt-graan uit het Marnegebied. Honing verkopen we van imkers uit de direkte omgeving, maar we werken inmiddels ook aan onze eigen kwelderhoning uit de Peazemerlannen. Er groeien in het gebied typische planten als de zeeaster en het lamsoor, soorten die kunnen leven in een zout gebied. De honing van deze planten schijnt een aparte smaak te hebben.
Vorige week was de opening van de expositie Kosmische Landschappen in kasteel 't Nijenhuis in Heino (Overijssel) van mijn zus Anneke. Klik hier voor meer informatie over deze expositie. Klik hier voor informatie over het overzichtsboek dat tegelijkertijd is verschenen.
Maart 2010
Verstuurd: maandag 8 maart 17.57 uur
Gisteren heb ik deze route gelopen op het wad bij Pieterburen. De route is geregistreerd met de GPS en geplot in Google Earth. Het verschil in kleur van de lijn, aan het einde van de rijsdammen in de kwelders, komt door het verwisselen van de batterijen. We hebben in totaal 13,8 km gelopen in 4 uur, dus gemiddeld 3,5 km/u.
Verstuurd: vrijdag 5 maart 11.12 uur
Dit is een schets van de wegwijzer die we willen maken op het kruispunt bij het lokaal. Ik heb nu pas een goed overzicht gekregen over de vele wandel- en fietsroutes die er zijn.
De bijbehorende kaarten en boekjes willen we vanuit het lokaal verspreiden.
Verkeersbord van de ronde van Nederland hier in het dorp.
Deze lange afstandswandeling begint in Lauwersoog, maar komt vlak langs Paesens.
Waddenzeeroute langs de dijk.
Afgelopen week heeft iemand een feest in het lokaal gegeven.
Foto's van onze bonte boer.
Ik kwam deze foto's nog tegen die Anshin heeft gemaakt van de bevoren Waddenzee op 29 januari.
Februari 2010
Verstuurd: zaterdag 13 februari, 14.49 uur
Dit is onze nieuwe folder met een activiteitenoverzicht tot en met mei. Klik op de afbeelding om deze te downloaden op printbaar A4-formaat.
Deze foto's kreeg ik van Hyvesvriendin Hella, die eind jaren zeventig tot begin jaren tachtig de vriendin was van mijn oom Henk in Wapenveld. Op deze foto zit ik naast mijn neefje Rene.
Verstuurd: zondag 7 februari, 11.58 uur
Afgelopen week ben ik op bezoek geweest bij de 88-jarige wadlooppionier Roelof IJbema in Kollum. Hij liep vanaf 1950 over het wad rond Paesens-Moddergat en de Engelsmanplaat. Ook nam hij het voortouw bij de herdenking van de vissersramp van 1883 in 1958. Klik hier voor het artikel dat ik heb geschreven over de geschiedenis van het wadlopen en klik hier voor een artikel over Roelof IJbema.
Met IJbema naar de Kalkman, zoals de Engelsmanplaat in het Fries wordt genoemd, in 1968. Hier werd overvloed.
IJbema op de Engelsmanplaat.
Roelof IJbema leerde wadlopen van Jan Visser (1899-1985) en zijn zoon Piet. Visser maakte in de oorlog nachtelijke tochten naar de Engelsmanplaat. Hierover schreef IJbema in het boek "Wadlopen" uit 1968. Klik hier om hierover te lezen.
Jan P. Visser.
Komende maanden zijn er weer vogelexcursies op de zaterdagen 6 maart, 3 april en 1 mei. Klik hier voor meer informatie.
Januari 2010
Verstuurd: dinsdag 26 januari, 18.54 uur
Dit is onze nieuwe website www.wadlopen-Moddergat.nl. Met informatie over de zwerftocht wadlopen, een overtocht naar de Engelsmanplaat of een museum-arrangement met t Fiskershúske. Ook kun je veel lezen en bekijken over de Waddenzee, de omgeving van de vissersdorpen en de natuurgebieden in de omgeving, zoals de Peazemerlannen, de Bantpolder en het Lauwersmeergebied. Er wordt een overzicht gegeven van het planten- en dierenleven.
Verstuurd: woensdag 20 januari, 9.27 uur
Deze week wonen we drie jaar in Moddergat. Vandaag begon ik in 2007 met het schrijven van dit dagboek. Klik hier om de eerste bijdrage te lezen. Hierboven zie je een van de eerste foto's met als onderschrift: "Ons huisje (rechts) aan de Seewei."
Verstuurd: dinsdag 19 januari, 10.41 uur
Het lokaal aan de dijk in Paesens, vertrekpunt van het wadlopen en andere activiteiten van stichting Oan 'e dyk, staat nu op Google Maps. Klik verder voor de informatiepagina met een virtuele rondleiding in Street View.
Lang voor hat massale wadlopen midden jaren zestig begon pionierden de Groninger geografiestudenten Jan Abrahamse en Jaap Buwalda met de verschillende overtochten naar de Waddeneilanden. In zijn latere leven werd Jan Abrahamse hoofdredacteur van Noorderbreedte en het Waddenbulletin. Afgelopen zaterdag verscheen van zijn hand een opinie-artikel in het Dagblad van het Noorden, waarin hij waarschuwt voor het eenzijdig bekijken van het Waddengebied als natuurgebied. We moeten ook de culturele erfenis in onze waardering opnemen, bepleit hij. Als voorbeeld waar het verkeerd gaat noemt hij dat bewoners van het Waddengebied niet meer kleinschalig mogen vissen met bijvoorbeeld het botwant. Iets dat al eeuwen gebeurt, zonder noemenswaardige natuurschade. Klik om het artikel te lezen op Wadden bieden meer dan natuur (pdf). Een citaat van Jacques P. Thijsse dat door Abrahamse wordt aangehaald: "Onze omgang met landschap moet los komen van de eenduidige doelstellingen en worden teruggebracht naar de wereld van kennis, kunst en levensvreugde".
Ga naar:
<<<Vorige dagboekpagina
>>>Volgende dagboekpagina
Flora en fauna
Kerken
Geluidsfragmenten
Archief
|
|
|
|
|
|
|