Vandaag is traditioneel de "dag van de onnozele kinderen", ter nagedachtenis van de kindermoord in Bethlehem. Deze afbeelding is van Giotto di Bondone (1266 of 1267 tot 1337).
Op internet vond ik een mooi kerstlied van Bach: Ich steh an deiner Krippe hier (BWV 469, gezang 141 uit het Liedboek van de kerken). Klik hier om het te beluisteren.
Verstuurd: zaterdag 29 december, 20.59 uur
Anshin en ik hebben vandaag een nieuwe website gemaakt naar aanleiding van onze weekenden in Moddergat die we het afgelopen najaar hebben georganiseerd. We hebben besloten een stichting op te richten met de naam "Oan 'e dyk", die activiteiten rond natuur, cultuur en bezinning organiseert in en om Paesens-Moddergat. Voor komend voorjaar zijn we nu druk met het programma samen te stellen. Klik hier voor de nieuwe site. Frank Zuithof heeft hem ontworpen.
Verstuurd: vrijdag 28 december, 20.22 uur
Vandaag heb ik weer een aantal foto's over de geschiedenis van mijn geboortedorp Dedemsvaart online gezet. Zie www.200jaaravereest.nl. Op de foto zie je het kanaal De Dedemsvaart voordat het grootdeels gedempt en onbevaarbaar werd aan het einde van de jaren zestig. Deze plaats is nog steeds goed herkenbaar, alleen is het coöperatiegebouw de Maalderij, in het middden van de foto, in het begin van de tachtiger jaren gesloopt. Met vriendjes klommen we vroeger vaak in de kelderruimtes, waar we met kaarsen licht maakten. Nog een wonder dat het gebouw niet voortijds is afgebrand, denk ik nu.
Verstuurd: maandag 24 december, 18.41 uur
Ik heb een aantal dagen geen informatie op deze pagina gezet, maar nu heb ik des te meer. Allereerst heb ik, samen met enkele anderen, een website gemaakt voor de Task Force Toekomst Kerkgebouwen. Klik hier om deze te bekijken. Hij is het afgelopen weekend online gegaan. Er is al aandacht aan de site besteed in verschillende media, waaronder op de site van de Trouw.
Afgelopen weekend heb ik met Anshin het Orgelweekend Noordoost Friesland georganiseerd. We waren heel tevreden met het verloop. Klik hier voor de foto's.
Tymen Jan Bronda geeft uitleg over de stukken die hij speelt in de Hervormde kerk van Paesens.
Deze foto van Timo is nog van gistermiddag.
Verstuurd: donderdag 20 december, 8.39 uur
Dit is onze kerststal. Hij is door iemand zelf gemaakt. Ik heb hem gevonden op zolder bij mijn moeder, die niet meer wist hoe ze er aan gekomen is.
Verstuurd: maandag 17 december, 22.49 uur
Het licht in deze dagen maakt zelfs de afwas nog bijzonder.
Verstuurd: zondag 16 december, 12.53 uur
Deze plas achter de dijk was vroeger een korfbalveld, nu is het een natuurgebied van It Fryske Gea. Klik hier voor meer informatie over dit gebied.
Verstuurd: vrijdag 14 december, 21.41 uur
Vanmorgen was ik bij mijn ouders en daar was mijn neefje Yari ook. Hij kan nog maar net lopen en heeft veel belangstelling voor Timo, die hem ook wel leuk vindt.
Met mijn zus Anneke heb ik vanmorgen in het Overijsselse Heino opgetreden.
Verstuurd: donderdag 13 december, 19.38 uur
Dit filmpje over de slimheid van raven vond ik net op YouTube.
Morgenvroeg heb ik een optreden in Museum de Fundatie in Heino. Ik mag enkele liedjes zingen rond het thema 'dorpsgezichten'.
Verstuurd: dinsdag 11 december, 16.21 uur
Deze zeekoet zat op de dijk. Hij leek me wat verzwakt, want hij vloog pas heel laat weg toen ik er aan kwam.
Deze foto is van vanmiddag rond twaalf uur, een uur na hoogwater. De strandlopers trekken met het terugtrekkende water mee.
Verstuurd: zondag 9 december, 15.58 uur
Vanmorgen hebben we een stuk achter de dijk gelopen. Het was mooi zonnig weer in tegenstelling tot de afgelopen periode met veel regen.
Er ligt veel aanspoelsel bij de dijk sinds de laatste hoogwaterstand.
.
Een vlucht regenwulpen.
Er staat nog veel water op het land.
Verstuurd: vrijdag 7 december, 15.40 uur
Ik heb net mijn huiswerk gedaan voor de wadloopcursus. We moesten de waterstanden op verschillende punten op bovenstaande vaarkaart van Schiermonnikoog en Simonszand berekenen. Dit hangt natuurlijk af van het getij, maar ook van de bodemhoogte. De waterstanden worden uitgedrukt ten opzichte van LAT, de Lowest Astronomical Tide, wat weer iets anders is dan het bekendere NAP (Normaal Amsterdams Peil). Bij NAP-gegevens wordt meestal de positie van de bodem of het waterpeil t.o.v. het NAP referentievlak gegeven. Boven NAP is positief, eronder negatief.
Voor LAT-gegevens daarentegen wordt meestal de diepte van het water boven de bodem gegeven: als er water blijft staan bij LAT (en de bodem dus onder LAT ligt) dan is het getal positief.
Voor het wadlopen is een kaart als bovenstaande niet voldoende, omdat deze bedoeld is om mee te varen. De blauwe en witte gedeelten zijn dan van belang en een schipper kan hiermee voorkomen dat hij vastloopt. Een wadloper daarentegen gaat alleen over het groene gebied.
Klik hier voor een interessante site over waterstanden in de Waddenzee.
Verstuurd: woensdag 5 december, 9.05 uur
Tijdens deze dagen met harde herfstwind leven de kauwtjes helemaal op. Ze verzamelen zich in grote groepen, maken veel lawaai en landen soms eventjes in een boom. Om dan ineens weer op te vliegen en ergens anders heen te waaien. Nobelprijswinnaar Konrad Lorenz, grondlegger van de ethologie, de wetenschap van het gedrag van dieren, heeft eens gezegd dat het puur speelplezier is waarom de kauwen dit doen.