Januari 2008

Verstuurd: donderdag 31 januari, 8.53 uur

Dit is Timo gistermiddag. Hij komt van de kennel Van Kallisto in Meppel, waar al bijna 25 jaar wordt gefokt met Duitse staande kortharen. Op 4 januari is daar dit nestje met puppies geboren.

Verstuurd: woensdag 30 januari, 12.33 uur

Ik vraag me al een tijd af waarom de kerk van Paesens rond het jaar 1200 werd gewijd aan Antonius-abt (of Antonius de Eremiet, Antonius van Egypte of Antonius de Grote. In ieder geval niet de andere bekende Antonius van Padua, die leefde in het begin van de dertiende eeuw). Was het omdat hij een pest-heilige was, of omdat hij met de veehouderij was verbonden?

Antonius-abt was een kluizenaar die zich terugtrok in de woestijn van Egypte rond het jaar 300. Hij wordt afgebeeld met een bel aan zijn staf en een varken. Antonius is -volgens Wikipedia- de patroonheilige van de wevers, slagers, suikerbakkers, mandenmakers, begrafenisondernemers, zakkendragers, zwijnenhoeders, varkens en huisdieren en is patroon tegen de pest, ziekten, Sint-Antoniusvuur (of ergotisme een ziekte veroorzaakt door Moederkoorn) en veeziekten. Ik vond nog een mooie levensbeschrijving van Antonius op internet, die eerder in het Benedictijns Tijdschrift heeft gestaan. Klik hier voor de pagina.

Verstuurd: dinsdag 29 januari, 10.29 uur

Gisteravond is het tweede deel van de documentaire 'Kerk te koop' van Frans Bromet uitgezonden. De uitzendingen concentreerden zich rond een groep voormalig lutheranen in Weesp, die op zijn gegaan in de Protestanse Kerk in Nederland. Tot de kerkfusie draaide de Evangelisch-Lutherse kerk nog op eigen kracht, maar met het oog op de toekomst was men samengegaan, mede vanwege de toezegging dat de nieuwe kerk zich in zou zetten hun gebouw te behouden. Wat men zich niet heeft gerealiseerd was dat de kerk twee jaar na de kerkfusie verkocht zou worden voor 550.000 euro.

De groep voormalig Lutheranen heeft geprobeerd het gebouw terug te kopen, maar dit werd niet gegund. Hadden ze hun leven lang betaald voor de kerk en waren ze zo aardig geweest deze te schenken aan de Protestanse Kerk in Nederland, nu konden ze het gebouw zelfs niet voor 50.000 euro terugkopen. Wat dat betreft hebben ze het in Groningen beter gedaan waar men, voor de fusie, de Lutherse kerk heeft weggegeven aan een stichting. Hadden de Lutheranen van Weesp dat nou ook maar gedaan!

Klik hier voor de eerste uitzending 'Kerk te koop' en hier voor de tweede. Klik hier voor de Stichting Behoud Maarten Lutherkerk.

Verstuurd: zondag 27 januari, 21.44 uur

Anshin en ik zijn bij mijn ouders in Dedemsvaart geweest. Op de terugweg heb ik deze zonsondergang boven Anjum gefotografeerd.

Verstuurd: vrijdag 25 januari, 21.46 uur

Vandaag heb ik een leuke film op internet gezet, die ik eerder heb opgenomen en gemonteerd. Het is van de zangeres Eke Boorsma uit Zwagerbosch.

Verstuurd: donderdag 24 januari, 17.14 uur

Daarnet was deze mooie zonsondergang.

Verstuurd: donderdag 24 januari, 21.27 uur

Dit zijn de restanten van een tortelduif op de parkeerplaats voor ons huis. Ik meende gisteravond tijdens de schemering een houtduif uit de boom te zien vallen, alsof hij geschoten was; er dwarrelden veertjes mee naar beneden. In werkelijkheid was het een sperwer die net een tortelduif had 'geslagen'. Samen vielen ze uit de boom, tien meter voor ons huis, langs de kant van de weg. Dat een sperwer een duif pakt is heel uitzonderlijk, want het is maar een kleine roofvogel, die meestal op vogels ter grootte van een mees jaagt. De doodstrijd, waarbij de nagels van de sperwer hun werk deden, duurde nogal lang en toen er een auto langsreed was ik bang dat de sperwer de duif zou achterlaten. Dit deed hij niet, maar snel daarna vloog hij, met zijn spartelende slachtoffer, een eindje verder de parkeerplaats op. Hij begon meteen met plukken en toen de duif helemaal dood was vloog hij het dorp uit naar een rustigere plaats.

Verstuurd: woensdag 23 januari, 21.27 uur

Vandaag een jaar geleden heb ik deze eerste eigen foto in dit dagboek geplaatst. Twee dagen ervoor was ik met het dagboek begonnen. Klik hier voor de pagina van een jaar geleden.

Verstuurd: dinsdag 22 januari, 18.03 uur
Op uitzending gemist is de documentaire 'Kerk te koop' van Frans Bromet (NCRV) te zien. Klik hier voor de uitzending.

Verstuurd: dinsdag 22 januari, 15.32 uur

Mijn moeder is vandaag jarig en daarom plaats ik nu deze afbeelding van de hervormde kerk van haar geboortedorp Nieuwveen. Het is een landelijk gebied, middenin het Groene Hart. Als kind kwam ik er vaak, omdat mijn opa en oma er woonden. Ik heb hier gezien hoe bijzonder de Nederlandse sloten kunnen zijn. Ik gooide dan een emmer met water (voor het gewicht) aan een lang touw in de sloot en haalde de lijn binnen en zag dan iedere keer weer een verzameling bijzondere wezens, zoals vissen, salamanders, waterkevers, watervlooien en allerlei larven van insekten. En nog altijd ben ik niet uitgekeken op het leven in de sloot. In tegenstelling tot vroeger probeer ik niet alles meer te vangen en in potten en aquariums te houden, maar als ik een tweedehands aquarium zie bij de kringloopwinkel overweeg ik altijd nog om er weer mee te beginnen.

Over de Hervormde kerk las ik nog een mooi verhaal op internet op www.groenehartarchieven.nl:

De in 1559 gebouwde rooms-katholieke parochiekerk van Nieuwveen kwam tijdens de Reformatie omstreeks 1578 in handen van de protestanten. De kerk was gewijd aan de heilige Nicolaas (...). Het gebouw werd vanwege de slechte staat waarin het verkeerde in 1831 afgebroken. Het is niet onmogelijk dat de droogmaking van de zogenaamde Nieuwkoopse poel twintig jaar daarvoor een van de oorzaken van de afbraak geweest is. De kerk stond immers aan de rand van de drooggemaakte polder waardoor de fundamenten van het gebouw verzakten.

* * * * *
Al Google-end kwam ik nog op een mooie website met prachtige foto's: pelgrimspad.punt.nl. Deze site wordt gemaakt door Hans Schulz, die Nieuwveen heeft aangedaan tijdens zijn 'pelgrimage' van Amsterdam naar Den Bosch.

De route van Nieuwveen naar Zwammerdam in Google Earth. Op de kaart kun je goed zien dat dit een veengebied is geweest, omdat de perselen allemaal recht zijn, als gevolg van de afgravingmethode.

De Hogedijk bij Nieuwveen. Foto: Hans Schulz.

Verstuurd: maandag 21 januari, 11.03 uur

Op de website van de Historische Vereniging Avereest vond ik deze foto van het optreden van Anneke en mij afgelopen vrijdag. Foto: Janny Slot.

Steenlopers, gistermiddag.

Verstuurd: zondag 20 januari, 10.28 uur

Frank Zuithof (op de foto) is vandaag nog langsgeweest. Hij is de grafisch vormgever van de meeste sites waar ik bij betrokken ben (klik hier voor zijn eigen website). Samen met Henk, Anneke en Anshin hebben we nog even achter de dijk gekeken.

Verstuurd: zondag 20 januari, 10.28 uur

Vrijdagavond heb ik opgetreden voor de Historische Vereniging Avereest, in de buurt van mijn ouders. Op deze foto zie je mijn neefje Yari, die de rug-krabber van mijn vader wil pakken.

Gisteren was er een nieuwjaarsuitje met de stichting Wadloopcentrum Pieterburen. Vanuit het groningse Zoutkamp zijn we het Lauwersmeer opgevaren.

Schotse hooglanders.

Er was een demonstratie van de Koninklijke Nederlandse Reddingsmaartschappij (KNRM).

Mijn zus Anneke en haar man Henk zijn op bezoek. Ze zijn gisteravond aangekomen en logeren in het pension tegenover ons huis.

Timo op de voeten van zijn baas.

Verstuurd: vrijdag 18 januari, 11.09 uur
Vandaag wonen Anshin en ik precies een jaar in Moddergat. We zijn verhuisd tijdens een zware storm, die later de zwaarste in vijf jaar tijd bleek te zijn geweest.

Gisteren is door Pieter van Vollenhove het Jaar van het religieus erfgoed geopend. Op de website van www.vomhimmelhoch.nl heb ik hier dit stukje over geschreven:

Jaar van het religieus erfgoed geopend in Utrecht
In Utrecht is het jaar van het religieus erfgoed van start gegaan. Het doel van het jaar is "om de belangstelling voor en kennis van het religieus erfgoed in Nederland te vergroten en om een duurzame toekomst voor het religieuze erfgoed te bevorderen."

Het jaar van het religieus erfgoed is een initiatief van de Nederlandse overheid, die aan het einde van het jaar nieuwe beleidsvoornemens wil formuleren ten aanzien van het religieuze erfgoed. Helaas lijkt het er op dat 'het jaar' er bij voorbaat al vanuit gaat dat een aanzienlijk aantal kerken uit Nederland zal verdwijnen.

"Onzin om te zeggen dat je álles moet bewaren"
Dit blijkt uit een uitzending radio 1 bij de KRO in 'Dingen die gebeuren' van 4 januari. Klik hier om deze te beluisteren. Aan het woord komt Mirjam Blott, projectleidster van het jaar, over het doel van het jaar, o.a. over 'verantwoorde keuzes' maken: "Het probleem is behoorlijk nijpend, ....over de ontkerkelijking zal nog heel wat gesproken worden; ...het is al een aantal jaren behoorlijk bezig, ineens wordt dat echt gesignaleerd als een probleem. ...Misschien is het ook wel onzin om te zeggen dat je álles moet bewaren, dat doe je thuis ook niet. We zijn van plan om binnen dat jaar samen met beleidsmakers, dus iedereen die met dit onderwerp te maken heeft, die discussie (wat wil je bewaren en wat niet) goed te laten plaatsvinden."


Deze foto heb ik vanmorgen gemaakt van twee bonte kraaien. Deze zijn heel nauw verwant met de zwarte kraai, waarmee ze kunnen kruisen. Bonte kraaien zie je veel in Scandinavië, waar je bijna geen zwarte kraaien ziet. Paesens-Moddergat ligt voor de bonte kraai blijkbaar noordelijk genoeg om hier regelmatig te verschijnen.

Verstuurd: donderdag 17 januari, 9.40 uur

Ik hoorde van mijn moeder gisteren dat mijn vader erg de griep heeft gehad. Gelukkig gaat het nu een beetje beter. Deze foto is van zijn verjaardag, een kleine drie jaar geleden.

Verstuurd: woensdag 16 januari, 10.21 uur

Voor ons huis is gisteren een fietsbordje geplaatst naar Lauwersoog en Anjum. Ik had op oude foto's al gezien dat dit bordje er ooit op had gezeten, maar sinds wij hier wonen waren de plaatsnaambordjes weggeweest.

Verstuurd: zondag 13 januari, 19.09 uur

Een foto van vanmiddag.

Dit stilleven stond even verderop.

Gezicht vanaf de dijk aan het einde van de middag. Deze foto's zijn gemaakt door Anshin.

Strandlopers.

Veel rustende watervogels, waaronder wilde eend en bergeend.

Gezicht vanaf de pier.

Verstuurd: vrijdag 11 januari, 13.51 uur

Ik heb weer wat nieuwe foto's geplaatst op de website www.200jaaravereest.nl, waar ik beheerder van ben. Het plaatje hierboven (vermoedelijk rond 1900) is bij de Branswijk in Dedemsvaart, een inmiddels gedempt kanaaltje, waar nu het park bij het gemeentehuis is.

Verstuurd: donderdag 10 januari, 10.09 uur

Timo ligt graag met zijn nek ergens tegen aan als hij slaapt. Ik vind het er altijd wat ongemakkelijk uitzien, maar Timo vindt het blijkbaar prettig zo.
Deze foto hebben Anshin en ik gisteren gemaakt voor het hervormde lokaal, een oud schoolgebouw aan de zeedijk. We hebben deze gebruikt bij een persbericht over de nieuwe stichting Oan 'e dyk. Klik hier voor de website.

Verstuurd: woensdag 9 januari, 11.19 uur

Alweer een foto met natte grond, ditmaal een kilometer ten zuiden van het dorp.

Verstuurd: dinsdag 8 januari, 15.13 uur

Deze foto met het gezicht op Paesens-Moddergat is van vanmorgen.

Verstuurd: maandag 7 januari, 19.56 uur
Op Wikipedia staat een pagina over de kloosters in Friesland, met een uitgebreid overzicht van alle kloosters in het noorden van Nederland. De openingszinnen luiden: "Geen provincie binnen de Nederland is zo gevormd door de kloosters als Friesland en in geen andere provincie is daar zo weinig van overgebleven. Niet alleen heeft de beeldenstorm in Friesland gewoed, ook vielen in 1580 alle kloosters aan de Staten van Friesland en werden ze vervolgens afgebroken." De oudste kloosters, waaronder Dokkum, ontstonden al in de negende eeuw.

Deze afbeelding met alle Cisterciënzer-kloosters van Friesland komt van een pagina over 'het verdwenen dorp' Klaarkamp, een klooster dat ten oosten van Dokkum heeft gelegen. De Cisterciënzer-orde werd vooral geïnspireerd door Bernardus. Hij stond een soberheid voor in kerken- en kloosterbouw, getuige zijn "veroordeling van Saint Denis", de kerk die als eerste voorbeeld van gotische architectuur wordt beschouwd: "De kerk fonkelt van alle kanten, maar de armen leven in ontbering; haar stenen zijn met goud bedekt, maar haar kinderen hebben niets om zich mee te kleden; de liefhebbers vinden in de kerk genoeg om hun nieuwsgierigheid te bevredigen, maar de armen vinden er niets om hun ellende mee te verlichten" Lees hier meer. Je vindt er ook deze filmpjes:

1). De Benedictijnse orde, 2) Citeaux en Fontenay, Cistercienzer Orde, 3) De strengheid van Bernardus, slaapzaal, 4) De voeding van de Cisterciënzers, 5) Ambachten in het klooster.

Naschrift 7 juli 2008: Vandaag heb ik informatie over het klooster Klaarkamp toegevoegd. Klik hier om het te lezen.

Verstuurd: zondag 6 januari, 13.42 uur
De tante van Anshin die gisteren begraven is heeft een groot deel van haar leven gewerkt als arts in Tanzania voor de Zusters Missionarissen van Onze Lieve Vrouw van Afrika. Ze is eenennegentig jaar oud geworden en heeft tegelijkertijd met Albert Schweitzer in hetzelfde gebied de missie bedreven. (Niet samen natuurlijk, want Schweitzer was protestant). Ze kwam in mijn geboortejaar 1971 terug naar Nederland en, zoals op de begrafenis nog gezegd werd, heeft daarna moeilijk kunnen wennen aan het leven in Nederland. Toen ik na de begrafenis hierover begon met een aanwezige missiezuster, zei ze: "maar dat hebben wij allemaal precies zo". Ik heb daarna nog even kennisgemaakt met een andere, zeer oude missiezuster, die veertig jaar in Tanzania had gewoond. Ik vroeg aan haar: "en nu bent u sinds kort weer in Nederland?" Waarop ze zei: "Helaas wel ja".

Albert Schweitzer in Tanzania. Zijn levensmotto was hem plotseling ingevallen in september 1915, tijdens een lange tocht over de rivier: "Eerbied voor het leven. Ik ben leven dat leven wil, te midden van leven dat leven wil".

Verstuurd: zaterdag 5 januari, 17.28 uur

Vandaag werd een tante van Anshin begaven. Er was een afscheidsmis bij de Benedictinessen in de kapel van de O.L.Vrouwe Abdij in Oosterhout. Het gebouw is in stijl van de Bossche School. Klik hier voor de internetpagina van het klooster (belangstellenden kunnen een aantal dagen is het gastenverblijf overnachten).

Verstuurd: donderdag 3 januari, 18.02 uur

Op internet heb ik deze foto gevonden, die vanaf de zeedijk richting Moddergat is genomen. Ons huis staat links tussen de bomen, maar is net niet te zien. Meer verhalen en oude foto's vind je op de website www.spanvis.nl.

Verstuurd: dinsdag 1 januari, 14.09 uur

Ik wens alle lezers van deze website het allerbeste voor 2008!


Deze foto was van het ontbijt vanmorgen. Onze hond Timo heeft het zwaar gehad de afgelopen nacht met het vuurwerk. We hadden overdag nog pilletjes voor hem gehaald, maar als er een melkbus met carbid of een strijker afging sprong hij van schrik steeds een eind in de lucht. Vanmorgen zat hij voor het eerst eens niet te piepen om uitgelaten te worden. Sindsdien ligt hij de hele dag al op zijn kussen bij de kachel.


Ga naar:
Volgende dagboekpagina
Vorige dagboekpagina

Flora en fauna
Kerken

Geluidsfragmenten

Archief



Stichting Oan 'e dyk organiseert thema-weekenden rond natuur, cultuur en bezinning in Paesens-Moddergat. Klik hier voor meer informatie.


Klik hier voor informatie over mijn cd.


Klik hier om vier liedjes te beluisteren op Myspace.

Klik hier voor mijn videoclip op YouTube.

Klik hier voor recensies van mijn cd

Volgende dagboekpagina
Vorige dagboekpagina

Flora en fauna
Kerken

Geluidsfragmenten

Archief