Februari 2008

Verstuurd: vrijdag 29 februari, 19.32 uur

Bij het gereconstrueerde vissersschip wordt de laatste hand gelegd voor de tewaterlating op 8 maart.

Verstuurd: donderdag 28 februari, 19.08 uur

Vandaag is mijn vriend Teo Postma uit Zwolle overgekomen. Hij komt oorspronkelijk uit Sint Nicolaasga, dus hij is weer even thuis in zijn geboorteprovincie. We zijn samen naar de Bantpolder gelopen, waar deze foto is gemaakt.

Bonte kraai.

Grote zilverreiger.

Verstuurd: donderdag 28 februari, 9.03 uur

Op internet kwam ik dit schilderij tegen van het 'Zeemanskerkje' van Oudeschild op Texel. Het is geschilderd door Reinier Sybrand Bakels (1873-1956) in 1917.

Ik zocht een heel andere kerk trouwens, want ik heb een pagina met urgent bedeigde kerken opgemaakt voor de Task Force Toekomst Kerkgebouwen. Het is een indrukwekkend overzicht geworden. Klik hier om dit te bekijken.

Verstuurd: woensdag 27 februari, 11.29 uur

Deze foto heb ik in augustus 2003 gemaakt in Oost-Groningen op de plaats waar nu de Blauwe Stad is. De steen is er door de natuur neergelegd tijdens de laatste ijstijd. Nu zijn hier duizenden miljonairswoningen gebouwd in een van de armste regio's van Nederland. Op het gebied van stilte, natuur en geschiedenis, maar ook sociaal gezien was het echter een rijke omgeving. Helaas is deze rijkdom goeddeels verloren gegaan. Nu gaan er stemmen op om de dorpjes in de omgeving te ruimen. Lees hier het bericht dat vandaag in de Volkskrant stond.

Verstuurd: maandag 25 februari, 14.28 uur

Het is zonnig voorjaarsweer, dus komen de lieveheersbeestjes weer tevoorschijn.

We hebben net het gebouw uitgeruimd waar we een weekend hadden georganiseerd. Het gebouw is ook te huur voor een- of meerdaagse activiteiten, al dan niet met overnachting en maaltijden. Je kunt me mailen of bellen voor meer informatie.

De binnenkant van het authentieke gebouw.

Aan de muur hangen oude foto's en vaandels van muziekvereniging Juliana, die inmiddels ter ziele is. Deze vereniging, opgericht in 1911, twee jaar na de geboorte van Juliana, repeteerde in het lokaal. De foto dateert uit 1934.

Deze aquarel met de kerk hangt aan de muur. De klimop is een aantal jaren geleden met de restauratie verwijderd.

Uitzicht op de zeedijk.

Verstuurd: maandag 25 februari, 10.58 uur
Afgelopen dagen heeft Anshin voor het eerst een weekend zenmeditatie gegeven in Moddergat (zie www.oanedyk.nl. Over een maand is er een weekend gregoriaans zingen). Voor het eerst konden we gebruik maken van het gebouwtje van de Hervormde kerk aan de zeedijk en dit is goed bevallen. Ik heb vooral gekookt dit weekend, iets dat ik nog niet vaak voor een groep had gedaan. Met name de prei-mosterdsoep van vrijdagavond was geslaagd. Ik geef graag het recept weer (helaas heeft u waarschijnlijk geen prei uit Moddergat). Het recept is voor 4 personen; ik heb het gemaakt voor 8. Ingredienten: 2 el. olie, 500 g. prei in ringen, 2 aardappelen in blokjes, 1 liter kippenbouillon (van tablet) 2 el. zaanse mosterd, 125 ml. creme fraiche halfvet. Bereidingswijze: Verhit de olie in een soeppan. Leg enkele lichtgroene, dunne ringen apart voor de garnering en bak de rest op middelhoog vuur 3 minuten in de olie. Laat de prei niet bruin kleuren. Voeg de aardappelen en de bouillon toe en breng het geheel aan de kook. Laat de soep 10-15 minuten zachtjes doorkoken. Schep de mosterd en de creme fraiche in de soep en pureer het geheel met de staafmixer. Voeg zout en (versgemalen) peper naar smaak toe. Verwarm de soep nog even kort en schep hem in kommen of diepe borden. Strooi er de achtergebleven ringen prei over. Lekker met bruin stokbrood.

Vanmorgen kwamen enkele dorpsbewoners een paar takken afzagen van onze boom. Op 8 maart wordt de Wierumer aek te water gelaten, een reconstructie van een oud vissersschip uit de tijd van de vissersramp in 1883. Het schip zal met een wagen door onze straat naar Oostmahorn worden vervoerd en zodoende worden nu alle obstakels verwijderd.

Dit is de Wierumer aek. Zie voor meer informatie www.fiskersskip-moddergat.nl.

Verstuurd: donderdag 21 februari, 11.34 uur

Gisteren heb ik deze foto's op www.vomhimmelhoch.nl gezet. Eerder had ik een email gehad met deze vraag: "Aangehaakt een paar beelden van een kerk die ik in de winter van 1965 heb genomen. Ik geloof dat het Friesland is, maar kan het me niet meer herinneren. Ik heb op uw website in de kerken gekeken, maar heb het niet herkend. Kunt u mij verder helpen?" Ik heb de bezoekers van de website gevraagd en had al snel twee reacties.

Reactie van Gert Jan Hol uit Voorburg: "De onbekende Friese foto's op de website zijn mij wel bekend. Het is de afgebroken Hervormde Kerk van Oud Beets (bij Beetsterzwaag). Het betrof een grote negentiende eeuwse kerk, ook wel "adelskerk" genoemd. Helaas is deze met de grond gelijk gemaakt. De zerkenvloer (van de oude kerk) ligt nog in het landschap. De interieurstukken zijn her en der verspreid: zo is de preekstoel nu in de Hervormde kerk van Oud-Loosdrecht in de provincie Utrecht.

Reactie van Marcel Pelt uit Aartswoud: Hierbij nog een foto van de kerk te Oud-Beets. (ansichtkaart, uitg. boekhandel Boersma, Beetsterzwaag). Mag ik bij deze uw aandacht even vragen voor mijn fotopagina waar een groot aantal foto's van in- en exterieur van kerken op staan. Voornamelijk uit de provincies Noord-Holland, Friesland en Groningen. http://kerken.mijnalbums.nl .

Verstuurd: dinsdag 19 februari, 13.47 uur

Gisteren stond ik in de Nieuwe Dockumer Courant in de rubriek 'Must hoare wie 't seit'. Klik hier om het te lezen. De foto voor de Vituskerk van Wetsens is genomen door Alex Bouma, "Parsefotograaf yn Noardeast-Fryslân".

Verstuurd: maandag 18 februari, 13.47 uur

Vandaag is Anshin jarig. Haar moeder uit Naarden is op bezoek.

We hebben net de pier even afgelopen.

Deze narcissen heeft Anshin vorig jaar met haar verjaardag van haar moeder gekregen.

Verstuurd: zondag 17 februari, 18.50 uur

De overleden tante van Anshin, waar ik op 5 januari over geschreven had, heeft ons een paar dozen met boeken nagelaten. Bijzonder is dat het voornamelijk middeleeuwse mystieke werken zijn. Er zijn boeken van en over Augustinus, Bernardus van Clairvaux, Benedictus, Hadewijch, Jan van het Kruis en Meester Eckhart. Op de foto zijn alle werken van Jan van Ruusbroec (1293-2 - 1381) te zien. Van hem had ik al eens de 'Geestelijke Bruiloft' gelezen en ik bezat tot gisteren alleen een gekopieerd exemplaar met een ringband erdoor. En dan ineens dit!

Ruusbroec die in het Zoniënwoud, geïnspireerd door de heilige geest (witte duif), op een wastafel schreef. Hij is een van de eerste schrijvers in de Nederlandse taal.

Het heeft vannacht gevroren, dus lag er ijs op het wad. Deze foto is gemaakt door Anshin.

Op de website www.200jaaravereest.nl heb ik vandaag deze foto toegevoegd. Het is de bestelauto van de plaatselijke bakker, vermoedelijk ergens in de jaren zestig.

Verstuurd: zondag 17 februari, 7.57 uur

Gisteren was de laatste dag van het winterseizoen voor de wadloopcursus, zoals altijd in het getijdenhaventje van Noordpolderzijl.

Een aantal eerstejaars en de cursusleiders (met blauwe en rode jas)

Kwelder.

Miriam, de zus van Anshin, was gisteren op bezoek. Anshin had preitaart gemaakt.

Verstuurd: donderdag 14 februari, 13.42 uur

Ik hoorde gisteren dat, voor de gemeentelijke herindeling in 1984, de gemeente Dongeradeel bestond uit twee delen: Oost- en Westdongeradeel. Paesens hoorde bij het oostelijke en Moddergat bij het westelijke. Het gemeentehuis van Oostdongeradeel lag in Metslawier (zie foto) en dat van Westdongeradeel in Ternaard. Ik begrijp nu ook waarom alle schepen die omgekomen zijn bij de vissersramp in 1883 (zie hier voor meer informatie) een naam hebben die begint met 'WL', gevolgd door een nummer: dit is van Westdongeradeel.

Afbeelding: cdadongeradeel.nl.

Verstuurd: woensdag 13 februari, 14.52 uur
Mijn vorige hond was een flatcoated retriever die wat groot was uitgevallen, maar toch relatief slank gebouwd was. Hij werd vaak aangezien voor een Ierse setter. Omdat ik veel retrievers en labradors zag die breder waren had ik bedacht dat ik de volgende keer een wat dunnere soort wilde, die nog meer dat typische jachthondenloopje zou hebben: een Duitse staande korthaar. Toen ik anderhalf jaar geleden op vakantie aan Anshin vertelde wat voor soort hond ik wilde probeerde ik deze te omschrijven: zo'n hond die op de voorpagina staat van het boek Braaf van Rien Poortvliet. En zo'n hond die altijd staat te piepen voor de deur dat-ie uitgelaten wil worden.

Sep van Rien Poortvliet, die wel veel wegheeft van Timo, vind ik. Poortvliet wilde toch niet weer een Duitse staande korthaar:

Verstuurd: zondag 10 februari, 22.00 uur
Op Omrop Fryslân, via Nederland 2, was vanavond het eerste deel van een driedelige serie over Gerard Reve te zien, die van 1964 tot 1971 in een huisje in het Friese Greonterp woonde. Klik hier voor meer informatie en om het programma te bekijken. Onderstaande gedicht was er te horen, voor de in de oorlog omgekomen broer van zijn buurvrouw:

Graf te Blauwhuis
voor buurvrouw H. te G.


Hij rende weg, maar ontkwam niet,
en werd getroffen, en stierf, achttien jaar oud.
Een strijdbaar opschrift roept van alles,
maar uit een bruin geëmailleerd portret
kijkt een bedrukt en stil gezicht.
Een kind nog. Dag lieve jongen.

Gij, die koning zijt, dit en dat, wat niet al,
ja ja, kom er eens om,

Gij weet waarom het is, ik niet.
Dat Koninkrijk van U, weet U wel, wordt dat nog wat?



Gerard Reve.

Verstuurd: zaterdag 9 februari, 19.11 uur

Vandaag zijn mijn vrienden Hendrik en Truus uit Zwolle langsgeweest. We zijn over de dijk naar Wierum gelopen.

Er zaten veel eenden en ganzen tussen de rijsdammen. Deze paaltjes zijn in de jaren dertig van de vorige eeuw aangebracht voor landaanwinning door de Dienst Uitvoering Werken (DUW), een organisatie voor werkverschaffing.

Rotganzen.

Ik heb ook een geluidsopname gemaakt. Klik op 'play' om het fragment af te spelen.

Het kerkje van Wierum.

De bijzondere tufstenen toren.

We konden zelfs een pilsje drinken op het terras.

De kerk vanaf de andere kant gezien.

Daarna hebben we nog wat gegeten in huis.

Verstuurd: vrijdag 8 februari, 21.15 uur

Vandaag hebben Anshin en ik posters voor onze nieuwe serie weekenden in Paesens-Moddergat verspreid in Groningen. Achter Anjum zijn we even gestopt en heb ik vanuit de auto deze foto's gemaakt. Op de achtergrond vliegen brandganzen.

Kuifeenden, smienten, wilde eenden en -de witte vogel links- een nonnetje.

Bij ganzen zijn er meestal een paar die aan de buitenkant van de groep de wacht houden, zodat de anderen kunnen grazen.

Verstuurd: donderdag 7 februari, 10.32 uur

Op 30 januari heb ik iets geschreven over Antonius-abt (251-356, hij werd dus volgens de overlevering 105 jaar oud!), aan wie de kerk van Paesens gewijd zou zijn. Gisteravond heeft Anshin een historicus gesproken die meent dat dit waarschijnlijk niet mogelijk is. Hoe het wel zit zal ik nog van hem horen. Ik ben erg benieuwd, want in alle boeken die ik heb wordt Antonius genoemd als heilige van Paesens. Ik houd u op de hoogte.

Verstuurd: woensdag 6 februari, 9.08 uur

Frank Zuithof van Logo-Shop heeft deze poster ontworpen voor de thema-weekenden die Anshin en ik organiseren. We verwachten dat ze vandaag worden afgeleverd. Wie een aantal posters in eigen kring wil verspreiden kan me een e-mail sturen, dan zend ik ze je toe. Voor meer informatie zie www.oanedyk.nl.

Verstuurd: zondag 3 februari, 16.13 uur

Deze foto's heeft Anshin net gemaakt vanaf de pier.



Verstuurd: zondag 3 februari, 11.59 uur

In de Volkskrant van gisteren stond een bericht onder de kop: "Compensatie CO2-uitstoot blijkt nep", over klimaatcompensatie die door het Wereld Natuurfonds wordt gestimuleerd (Klik hier om het te lezen). Ik weet weinig van scheikunde en natuurkunde, maar mij verbaast het niks. Door ons menselijke gedrag van de afgelopen decennia is een groot deel van de wereldvoorraad olie de lucht ingepompt, hebben we de meeste bossen gekapt (o.a. 80 procent van het oerwoud in Indonesië) en lopen de zeeën en oceanen hard achteruit waar het de rijkdom aan soorten betreft. Als we dit toegeven en beseffen dat het onze collectieve schuld is, voelen we ons even iets minder prettig, denk ik.

Waarschijnlijk om dit gevoel te omzeilen lanceert het Wereld Natuur Fonds een campagne: "Kies voor een levende zee". Want zij hebben er geen belang bij om de droevige situatie uit te leggen. Zo lang hun spotjes nog meer geld opleveren dan ze kosten zullen ze hiermee door gaan. "Kies voor een iets minder harde achteruitgang" lijkt me veel realistischer, maar dat verkoopt niet, dat snap ik ook wel.

Zo lijkt het me ook met het 'klimaat-neutrale' vliegen. Het kan nooit goed gaan, zegt mijn boerenverstand, als zes miljard mensen reisjes over de wereld maken op kerosine. Volgens het WNF kan dat natuurlijk wel. Een van de bedrijven waar ze hun CO2-uitstoot door laten compenseren is Trees for Travel. Klik hier voor hun website. Je kunt zelfs een auto winnen door je CO2 te reduceren!

Op de foto is de ontbossing in Maleisië te zien. Foto: Jos Schmitz.

Verstuurd: zaterdag 2 februari, 16.32 uur

Mijn zus Anneke heeft van 7 februari tot 13 maart een expositie in het gebouw van de Sociale Verzekeringsbank in Amstelveen. Tijdens kantooruren is de tentoonstelling te bezichtigen. Bekijk haar website op www.annekewilbrink.nl.

Zo doet Timo meestal rond een uur of drie, als hij opnieuw uitgelaten wil worden.

Deze foto werd dus even later genomen door Anshin.

En passant heeft ze ook deze foto nog even gemaakt.

Verstuurd: vrijdag 1 februari, 10.21 uur

Dit filmpje over Noord-Groningen met muziek van Ede Staal vond ik gisteren op YouTube.


Ga naar:
Volgende dagboekpagina
Vorige dagboekpagina

Flora en fauna
Kerken

Geluidsfragmenten

Archief


Klik hier voor informatie over mijn cd.


Klik hier om vier liedjes te beluisteren op Myspace.

Klik hier voor mijn videoclip op YouTube.

Klik hier voor recensies van mijn cd

Volgende dagboekpagina
Vorige dagboekpagina

Flora en fauna
Kerken

Geluidsfragmenten

Archief