Adres: Torenstraat 15, Huizinge, (gemeente Loppersum)
Huizinge is een wierdedorp met een rechthoekige structuur en wordt voor het eerst vermeld in de achtste eeuw. Aan de west- en noordwestzijde is de wierde afgegraven. Huizing is momenteel beschermd dorpsgezicht.
De Hervormde kerk is een eenbeukige kerk met een halfrond, gesloten koor, een zadeldak en een toren met een tentdak.
Het koor en het schip van de kerk werden gebouwd in de dertiende eeuw in romano-gotische stijl. Het rijk uitgevoerde koor is versierd met lisenen, rondboogfriezen, ronde nissen en rondboogvensters. De baksteen-architectuur is in deze periode net weelderig aan het worden. Deze bouwstijl is verwant aan de kerken van Oldenzijl en Siddeburen.
Er zitten laag geplaatste vensters aan de noord- en zuidzijde van het schip. In de late middeleeuwen werden grote spitsboogvensters in de zuidgevel aangebracht.
De veertiende eeuwse toren is nogal laag gebleven en kreeg in 1847 een hoge opbouw, maar deze werd in 1868 alweer verwijderd en vervangen voor het huidige tentdak. In de toren hangen klokken uit 1452 en 1950.
Binnenin de kerk bevinden zich meloenvormige koepelgewelven waarop romano-gotische baksteenmotieven geschilderd zijn, maar ook bevatten zij gotische schilderingen over o.a. het Laatste Oordeel. In het koor staat een vijftiende eeuws sacramentshuisje.
Tot de kerkinventaris behoren een door de bewoners van de borg Fraam gemaakte koorhek (1641), een preekstoel met snijwerk van M.Walles. Het orgel van de kerk werd gebouwd in 1824-'25) door L. en J. Van Dam.
De vloer van de kerk bevat enkele laat-gotische zerken.
Bron:
Monumenten in Nederland, Groningen (1998). Waanders Uitgevers, Zwolle;
Rijksdienst voor de Monumentenzorg, Zeist.
De oude dorpskerken boven de grote rivieren (1982), Gé Verheul. De Haan / Unieboek bv, Bussum.
Naar historische kerken in Groningen
Adorp t/m Lettelbert - Loppersum t/m Siddeburen - Slochteren t/m Zuurdijk
(c) 2004 Stichting Vom Himmel hoch
|