Nieuws
Werkgroep opgericht om sloop kerken te voorkomen
RKnieuws.net
22 maart 2006
WOUDRICHEM (RKnieuws.net) - In Woudrichem wordt woensdag de "Task force toekomst kerken" opgericht. Het doel van de task force is het voorkomen van de sloop van kerkengebouwen.
De task force is een initiatief van onder meer oud-commissaris van de Koningin Frank Houben, Frank Petter (burgemeester van Woudrichem), Heins Willemsen (oud-directeur Monumentenhuis Brabant) en drs. A. R. Wolters, algemeen directeur van het European Centre for Nature Conservation.
De task force probeert de politiek en direct betrokkenen te bewegen om "meer bezieling, passie en visie" te tonen als het gaat om de toekomst van de Nederlandse kerkgebouwen. Wolters: "We willen dat doen door het behoud van kerken op de politieke agenda te zetten, door kennis beschikbaar te stellen over herbestemmings- en financieringsopties, door de pers te zoeken, maar vooral ook door interesse te tonen voor de lokale betrokkenheid en inzet bij het behoud van kerken."
De initiatiefnemers zijn van mening dat kerken en kloosters moeten worden behouden, "omdat ze als fysieke uitingen van geloof een diep en zichtbaar respect voor het Hogere uitdrukken, de wortels en normen en waarden van onze westerse beschaving weerspiegelen, monumentale en architectonische waarden bezitten, het hart van stad, dorp of wijk zijn, veel burgers er emotioneel mee verbonden zijn, en belangrijke ruimtelijke orintatiepunten en kwaliteitsdragers zijn voor bewoners, toeristen en andere bezoekers.
Daarnaast verbinden de kerken volgens de task force het verleden met de toekomst. "Het zijn fysieke dragers van 'geloof, hoop en liefde' en van verbondenheid. Wij geloven in een toekomst met kerkgebouwen als plaatsen voor actieve beleving van geloof en spiritualiteit, cultuur en ontmoeting."
Behoud van de eeuwenoude godshuizen is van nationaal maatschappelijk belang, meent Wolters: "We vinden dat elk nog bestaand kerkgebouw en klooster in principe behouden moet blijven. Behoud is ons inziens een nationaal maatschappelijk belang geworden en is ook de enige optie die toekomstige generaties keuzes geeft. Er zijn de laatste decennia in Nederland al veel te veel religieuze gebouwen gesloopt en de architectuur en techniek is dermate geavanceerd dat een passende herbestemming altijd mogelijk is. Slopen hoeft dus niet meer."
Volgens Wolters is dat niet alleen een taak van de kerken. Ook de overheden van Nederland moeten hun nek durven uit te steken. Wolters: "Maak een deltaplan voor het behoud van kerken. Van de circa 7000 kerkgebouwen in Nederland zijn er ongeveer 4000 rijksmonument, provinciaal monument of gemeentelijk monument. De lasten worden steeds meer bij kerkgemeenschappen gelegd. Het zijn echter niet hun kerken en hun probleem, maar onze kerken en ons erfgoed.
|