Kop logo vom Himmel hoch
Home - Muzische Meditaties

Muzische Meditaties

Devote cultuur uit Oost en West

Muzische Meditaties in het Zwolse Dominicanenklooster

Na ruim een jaar onafgebroken rondtoeren in het gebied van de Noordelijke IJsselvallei wil de stichting Vom Himmel hoch in het komende jaar ook vanuit een vaste locatie activiteiten organiseren. Het Zwolse Dominicanenklooster leek ons hiervoor de beste plaats, mede vanwege de locatie in Zwolle en de goede samenwerking tijdens het afgelopen zomerconcert. We legden onze plannen voor aan de betrokkenen van het klooster en deze vielen in goede aarde, zodat we vanaf januari maandelijks in de Dominicanenkerk te horen zijn met zes "meditatieve concerten" op iedere vierde vrijdag van de maand. Deze sober opgezette avonden proberen een verbinding te leggen tussen westerse vormen van devote cultuur, zoals gregoriaans en orgelmuziek, en culturele uitingsvormen uit andere windstreken en levensbeschouwelijke tradities.

Vrijdag 23 januari, offeren
Vrijdag 27 februari, vasten
Vrijdag 26 maart, uittocht
Vrijdag 23 april, opstand
Vrijdag 28 mei, inzicht
Vrijdag 25 juni, begrip

Achtergrond:

Meditaties en levensbeschouwing
Gregoriaans als gezongen poëzie
Dalai Lama: "Samenwerking tussen de religies"
Gandhi over Hindoeïsme, Christendom en Islam

Bereikbaarheid

foto Dominicanenklooster Zwolle

De keus van de stichting Vom Himmel hoch voor het Dominicanenklooster was snel gemaakt. Het uitzonderlijke bouwwerk, naast het ziekenhuis de Weezenlanden, is bekend bij vrijwel alle Zwollenaren en ligt op loopafstand van het station. Binnenin kerk en klooster (en de kloostertuin) heerst een on-stadse sfeer en alles wat er te zien is is gebouwd in de neo-gotische rond-1900 stijl met veel houtsnijwerk, mozaïeken en andere rijke versieringen. In de kerk staat tussen de prachtige koorbanken het bijzondere Adema-orgel uit 1921. Tijdens ons concert op 23 mei 2003 is gebleken dat we met de betrokkenen van het Dominicanenklooster een inspirerende avond konden organiseren, zodat we uiteindelijk de wens tot samenwerking hebben uitgesproken.

We hebben besloten om aan de hand van verschillende westers-religieuze thema's, met het gregoriaans als uitgangspunt, verbindingen te leggen met andere levensbeschouwlijke tradities. Gregoriana uit Amsterdam (www.gregoriana.nl) zal hierbij als "spil" functioneren en hun bijdrage zal steeds worden gecombineerd met verschillende andere uitvoerenden. De concerten worden iedere vierde vrijdag van de maand gehouden en beginnen om 20.15 uur. De entree bedraagt 5 euro. Na het concert is er gelegenheid nog wat na te drinken.