Kop logo vom Himmel hoch
Home - Nieuws - Kerkendagtocht Noord-Groningen

Bezoek de oude kerken van Noord-Groningen

Volgens velen staan de mooiste oude kerken van Nederland in Groningen. Behalve Romaanse en gotische bouwstijlen vind je in deze provincie veel invloed uit de zogenaamde romanogotiek, die tijdens de veertiende eeuw tot bloei kwam. Na de herontdekking van de procedure om bakstenen te bakken ontstonden nieuwe metseltechnieken die met groot enthousiasme werden toegepast. We hebben een aantal bijzondere kerken voor u op een rijtje gezet.

Door Harm Jan Wilbrink

Routebeschrijving
Wij zijn u voorgegaan tijdens de orgeldag Noord-Nederland die op 13 mei 2006 werd georganiseerd. Omdat de meeste kerken toegankelijk zijn via zogenaamde sleutelbeheerders die in de buurt wonen kunt u de kerken goed individueel bezoeken met de auto of per fiets. Een aanrader voor een spiritueel avontuur lang ons Nederlandse erfgoed. Onderstaande kerken hebben we bezocht:

Termunten
Heveskes
Marsum
Holwierde
Krewerd
Bierum
Godlinze
't Zandt
Zeerijp
Eenum
Leermens
Noordbroek
Zuidbroek

Tip
Kijk voor u op weg gaat op onze kerkenverzameling van ALLE OUDE KERKEN VAN NOORD-NEDERLAND.

9.11 uur: aankomst Termunten
Omdat we al vroeg zijn vertrokken zijn we iets na negenen al in Termunten. De kerk staat onderaan de dijk bij de Eems. Aan de overkant van het water kun je Duitsland zien liggen.


9.51 uur: aankomst Heveskes
De gemeente Delfzijl wilde aanvankelijk dit middeleeuwse kerkje gaan slopen, vanwege ambitieuze uitbreidingsplannen voor de industrie (zie hiervoor de uitzending Het drama van Delfzijl van het televisieprogramma Andere Tijden). Dankzij de inzet van een actiegroep is het godshuis toch bewaard gebleven. Anders ging het met het buurdorpje Oterdum, dat bij de dijkverzwaring in de jaren zestig, inclusief de middeleeuwse kerk, werd afgebroken. Het nabijgelegen dorpje Weiwerd moest eveneens grootdeels wijken voor de sloophamer, inclusief de negentiende eeuwse kerk. Uiteindelijk haakte de beoogde Japanse investeerder af, zodat de sloop ook nog vergeefs is geweest. Het geeft een heel surrealistische indruk om door deze omgeving te rijden; van oorsprong kleinschalig en middeleeuws en nu vol zware industrie. Een goede website over het van de aardbodem verdwijnen van deze dorpen is de site van Wim Gelling.

Meer informatie over de kerk van Heveskes

10.41 uur: aankomst Marsum
Als er een wedstrijd zou worden gehouden om de mooiste kerk van Nederland zou deze wel eens hoge ogen kunnen gooien. Gebouwd in de eerste helft van de twaalfde eeuw met een gemetselde toren van bakstenen.

Meer informatie over de kerk van Marsum

11.12 uur: aankomst Holwierde
De kerk van Holwierde is gedeeltelijk nog met tufstenen gebouwd. Verder vind je romanogotische baksteenmotieven.


11.59 uur: aankomst Krewerd
De kerk van Krewerd heeft meloengewelven, zoals je vaak ziet bij romanogotische bouwwerken.

Meer informatie over de kerk van Krewerd

12.27 uur: aankomst Bierum
Het meest opvallend aan de kerk van Bierum is de reusachtige steunbeer tegen de toren.


12.58 uur: aankomst Godlinze
De kerk van Godlinze heeft een orgel van de beroemde orgelbouwer Arp Schnitger, die je wel vaker in Groningse kerken tegenkomt.

Meer informatie over de kerk van Godlinze

>> Lees meer