Kop logo vom Himmel hoch
Home - Nieuws - 2003 - Horeca Mariakerk Deventer definitief van de baan

Nieuws

30 januari 2003

Horeca Mariakerk Deventer definitief van de baan

Het plan om de Deventer Mariakerk om te dopen tot commerciële horecagelegenheid, zoals deze ontwikkeld was door het driemanschap Kuiper, IJzerman en Van Weezenbeek is definitief van de baan. Werden eerdere plannen om de kerk ingrijpend te verbouwen en er grote feesten te laten plaatsvinden door de gemeente afgewezen, nu ziet het driemanschap zelf geen heil meer in verdere exploitatie van het gebouw.

Op het moment worden nieuwe mogelijkheden gezocht om de kerk te exploiteren. Hieronder valt ook de optie die door de stichting Vom Himmel hoch geopperd is om van de kerk een museum voor devote cultuur te maken. Want welke plaats biedt hier meer aanknopingspunten voor?
Deventer was een belangrijke stad in de Middeleeuwen, in het bijzonder op het gebied van geestelijk leven. De Mariakerk ligt in het oudste gedeelte van de stad, tegen de Lebuïnuskerk aan. In de buurt ligt de voormalige Latijnse school, waar o.a. Erasmus studeerde.
In de Mariakerk werd de grootste Nederlandse componist Sweelinck gedoopt, waarschijnlijk trouwden zijn ouders er.
"Vader van de Moderne Devotie" Geert Grote werd in 1384 begraven in de Mariakerk, naar verluid in het gedeelte dat nu het binnenplaatsje vormt.
De kunst en de voorwerpen uit de kerkelijke geschiedenis en van de Moderne Devotie liggen overal verspreid, behalve in haar "bakermat" Deventer en de rest van het IJsselgebied.

Nieuwsbron: Deventer Post

N.B.: Het pleidooi voor een museum voor devote cultuur komt voor rekening van de stichting Vom Himmel hoch en heeft niet in de Deventer Post gestaan