Kop logo vom Himmel hoch
Home - Nieuws - 2003 - Gemeente Zwolle: "Kerk niet geschikt voor feest"

Nieuws

16 februari 2003

Gemeente Zwolle: "Kerk niet geschikt voor feest"

De gemeente Zwolle wil een eind maken aan luidruchtige house- en dancefeesten die de afgelopen jaren in de Broeren- en Bethlehemsekerk hebben plaatsgevonden. Dit is te lezen in de Zwolse Courant van zaterdag 15 februari. In het artikel van verslaggeefster Ingrid Stijkel wordt geluidsoverlast als reden voor het besluit opgevoerd.

Opmerkelijk is dat het de metingen van de politie IJsselland waren die ten grondslag hebben gelegen aan het oordeel van de gemeente. In het najaar van 2002 is tijdens het dansfestijn Lipgloss in de Bethlehemsekerk geconstateerd dat de geluidsbelasting "absoluut ontoelaatbaar" was. De juridische eigenaar van de kerk, Hans Borrel wijst bij monde van salesmanager Ilona de Rijke een ‘lek’ in het dak aan als oorzaak van de problemen. Het weerhield de gemeente er niet van een dreigende brief te schrijven.

De Zwolse Courant schrijft over de strekking van de brief: "Als De Proosdij nog eenmaal de regels zou overtreden zou er een dwangsom volgen. En wanneer ze daar niet aan voldoen, zegt de woordvoerster, volgt er bestuursdwang met als uiterste gevolg sluiting."

Het aangescherpte gemeentebeleid heeft ook gevolgen voor de activiteiten in de "eigen" kerk van de gemeente, de Broerenkerk. Ook hierbij was de geluidsproductie de reden om de kerk niet meer aan grote dansfeesten te verhuren. Een woordvoerder van de gemeente verklaart in de krant: "Eigenlijk zijn deze gebouwen niet geschikt voor dit soort grote feesten en massa’s mensen."

De stichting Vom Himmel hoch is blij dat de gemeente Zwolle het beleid heeft gewijzigd ten aanzien van de historische monumenten die zij onder haar hoede heeft. Uiteraard is Vom Himmel hoch nog steeds niet tevreden over het feit dat de oudste kerk van Zwolle in particulier bezit is geraakt en wordt geëxploiteerd voor commerciële horeca. Maar dat het afgelopen is met houseparty’s in het hart van onze culturele geschiedenis is een hele grote stap in de goede richting. Een ander positief nieuwtje is dat de gemeente Zwolle en de stichting Vom Himmel hoch een afspraak hebben gemaakt om op 9 augustus een Dan Sus Dan So-avond in de Broerenkerk te houden. Hierover kunt u binnenkort meer lezen op deze website.