Kop logo vom Himmel hoch
Home - Nieuws - 2003 - Vom Himmel hoch iedere maand in het Zwolse Dominicanenklooster!

Nieuws

1 december 2003

Vom Himmel hoch iedere maand in het Zwolse Dominicanenklooster!

Na ruim een jaar onafgebroken rondtoeren in het gebied van de Noordelijke IJsselvallei wil de stichting Vom Himmel hoch in het komende jaar ook vanuit een vaste locatie activiteiten organiseren. Het Zwolse Dominicanenklooster leek ons hiervoor de beste plaats, mede vanwege de locatie in Zwolle en de goede samenwerking tijdens het afgelopen zomerconcert. We legden onze plannen voor aan het Thomashuis, "centrum voor levensbeschouwelijke verkenningen" van het klooster, en deze vielen in goede aarde. We hebben nu besloten om vanaf januari gezamenlijk zes "meditatieve concerten" te organiseren op iedere vierde vrijdag van de maand. Deze sober opgezette avonden proberen een verbinding te leggen tussen westerse vormen van devote cultuur, zoals gregoriaans en orgelmuziek, en culturele uitingsvormen uit andere windstreken en levensbeschouwelijke tradities.

De keus van de stichting Vom Himmel hoch voor het Dominicanenklooster was snel gemaakt. Het uitzonderlijke bouwwerk, naast het ziekenhuis de Weezenlanden, is bekend bij vrijwel alle Zwollenaren en ligt op loopafstand van het station. Binnenin kerk en klooster (en de kloostertuin) heerst een on-stadse sfeer en alles wat er te zien is is gebouwd in de neo-gotische rond-1900 stijl met veel houtsnijwerk, mozaïeken en andere rijke versieringen. In de kerk staat tussen de prachtige koorbanken het bijzondere Adema-orgel uit 1921. Tijdens ons concert op 23 mei is gebleken dat we met de betrokkenen van het Dominicanenklooster een inspirerende avond konden organiseren, zodat we uiteindelijk de wens tot samenwerking hebben uitgesproken.

Het Thomashuis is een onderdeel van de Dominicaanse activiteiten in Zwolle en organiseert sinds twintig jaar kortlopende cursussen en andere activiteiten zoals kloosterlezingen, kloostergangconcerten en poëzie-avonden (www.kloosterzwolle.nl). Bij hen leefde de wens om het aantal bijzondere projecten uit te breiden en hierbij ook aansluiting te zoeken bij andere levensbeschouwlijke tradities. In deze "aarde" is het verzoek van Vom Himmel hoch gevallen.

Omdat de stichting Vom Himmel hoch op religieus gebied een neutrale positie inneemt, terwijl het Thomashuis een levensbeschouwelijke achtergrond heeft, is het voor ons zaak geweest om een "kruispunt" in onze wensen en activiteiten te vinden en dit is goed gelukt. We hebben besloten om aan de hand van verschillende westers-religieuze thema's, met het gregoriaans als uitgangspunt, verbindingen te leggen met andere levensbeschouwlijke tradities. Gregoriana uit Amsterdam (www.gregoriana.nl) zal hierbij als "spil" functioneren en hun bijdrage zal steeds worden gecombineerd met verschillende andere uitvoerenden. De concerten worden iedere vierde vrijdag van de maand gehouden en beginnen om 20.15 uur. De entree bedraagt 5 euro. Na het concert is er gelegenheid nog wat na te drinken. De volgende data en thema's zijn inmiddels bekend.

Vrijdag 23 januari, offeren
Vrijdag 27 februari, vasten
Vrijdag 26 maart, uittocht
Vrijdag 23 april, opstand
Vrijdag 28 mei, inzicht
Vrijdag 25 juni, begrip