Kop logo vom Himmel hoch
Home - Nieuws - 2004 - Veel belangstelling voor eerste Muzische Meditatie

Nieuws

26 januari 2004
Veel belangstelling voor eerste Muzische Meditatie

Op 23 januari is de eerste Muzische Meditatie georganiseerd in het Zwolse Dominicanenklooster. Rond het thema offer, in verband met het Islamitische Offerfeest, werd devote cultuur bijeengebracht uit verschillende windstreken. De opkomst voor de avond was volgens de organisatie erg goed.

Nadat het binnenkomende publiek in stilte was aangeschoven opende een bel de eerste meditaties. De uitvoerenden kwamen op en namen hun plaats in, waarna Jan Drost, de vaste organist van het klooster, een improvisatie begon op het Adema-orgel uit 1921.

Gregoriana uit Amsterdam, dat altijd nauw is verbonden aan de activiteiten van Vom Himmel hoch, introduceerde het thema van de avond dat in vertaling luidt: "God stelde Abraham op de proef en zei tot hem: Neem uw zoon, die gij liefhebt, Isaac, en offer hem aan mij als een brandoffer, op een berg die Ik u zal aanwijzen."

Dit oeroude verhaal speelt een belangrijke rol in zowel de joodse, islamitische als christelijke tradities en wordt herdacht met het Offerfeest dat dit jaar op 2 februari valt. Het leek de organisatie van de avond een mooie gelegenheid om de onderlinge verwantschap tussen de "abrahamitische tradities" te benadrukken.

Na het gregoriaans werden de teksten uit de christelijke en islamitische traditie voorgedragen door Joy van der Werf van het Thomashuis (Genesis 20) en Harm Jan Wilbrink van Stichting Vom Himmel hoch (Koran 37:99-113). Direct hierna werd een historische opname gedraaid uit de jaren 30 van de twintigste eeuw met hierop Joods-Ottomaanse zang van een 12e eeuws gedicht over het offer van Isaac.

Na een korte stilte werd de voordracht hervat met fragmenten uit de Psalmen en uit de brieven van Paulus door Joy van der Werf. Harm Jan Wilbrink droeg het Magnificat (Lofzang van Maria) voor in de vertaling van Geert Grote (1340-1384).

Muziek uit de islamitische cultuur werd gebracht door Behsat Üvez en Mehmet Uludag. Op saz en ud begeleidden zij hun eigen liederen op teksten van de Turkse dichter Yunus Emre (1238-1320). Uit verschillende periodes uit het leven van Emre brachten zij drie liederen, waaronder uit zijn soefi-periode. Beide zangers wisselden elkaar hierbij af op een zeer spannende wijze.

Nadat de turkse muziek was uitgeklonken werd opnieuw enige tijd in stilte doorgebracht, waarna Gregoriana de slotconclusie van het centrale thema trok: "Een engel des Heren riep Abraham en zei: Strek uw hand niet uit over de knaap, omdat u de Heer vreest. En met u zullen alle volkeren der aarde gezegend worden."

Jan Drost rondde de avond af met een korte improvisatie waarop de uitvoerenden in stilte de ruimte verlieten. Hierop verlieten ook de bezoekers de kerkruimte om elders in het klooster nog wat na te drinken. Dit laatste bleek een goede aanvulling op de avond, want zowel publiek als uitvoerenden hadden veel stof om over na te praten.

Meer informatie over de avond , waaronder teksten uit verschillende tradities en biografieën van de uitvoerenden