Kop logo vom Himmel hoch
Home - Nieuws - 2006 - Doopsgezinde kerk Jirnsum verkocht

Nieuws

3 september 2006

Doopsgezinde kerk Jirnsum verkocht

Bron: Leeuwarder Courant, 2 september


Jirnsum- De doopsgezinde kerk aan de Rijksweg in Jirnsum is verkocht. Zondagmorgen 3 september is er een laatste afscheidsdienst gehouden. De doopsgezinde gemeente Mid-Fryslan heeft de Fermanje, de traditionele naam van doopsgezinde godshuizen, verkocht aan Alice Jongbloed uit Raerd.

De gemeente kampt met een teruglopend ledental. Het onderhoud van zijn zeven kerken vormt een zware financiele last. Daarop is besloten de krachten te bundelen. De gemeenteleden uit Jirnsum zijn ’s zondags welkom in een van de andere zes kerken.

De kerkeraad ‘boft’ met Jongbloed als koper. Zij wil er historische en culturele boeken verkopen en exposities organiseren, maar bovenal moet de Fermaje een ontmoetingsplaats blijven. Het is pijnlijk voor een dorp zijn kerk te moeten verliezen, maar de deuren blijven voor de Jirnsumers geopend. “Er zijn nu eenmaal veel mensen gedoopt, getrouwd en begraven”, vat voortzitter Welmoed Boonstra van de kerkenraad het sentiment samen. De kerk wordt het komende jaar gerestaureerd. Alles blijft zoveel mogelijk in de oorspronkelijke staat. Jongbloed: “Ik houd van historie en vind dat er veel te veel gesloopt wordt. Rouwen en trouwen kan straks nog steeds”, stelt de kersverse eigenaresdse.” Zelfs het orgeltje blijft op zijn vaste plek.