Kop logo vom Himmel hoch
Home - Nieuws - 2006 - Najaarsconcert kamerkoor Tirana Groningen

Nieuws

19 september 2006

Najaarsconcert kamerkoor Tiraña Groningen

Zaterdag 11 november concerteert Tiraña in de Jacobuskerk van Zeerijp (Gn). Op het programma staan twee cantates van J.S. Bach: ‘Gott ist mein König’ (BWV 71) en ‘Wohl dem, der sich auf seinen Gott’ (BWV 139). Verder ondermeer vijf- en zesstemmige motetten van Orlando di Lasso (1532-1594) Giovanni Bassano (1558-1617) en Hans Leo Hassler (1564-1612). Aan de Bach-cantates werken een instrumentaal ensemble, solisten en projectzangers mee. De solisten zijn: Marian van der Heide (sopraan), Sebastian Brouwer (tenor), Femke de Boer (alt) en Henk Timmerman (bas).

‘Gott ist mein König’ (BWV 71), een cantate voor de inauguratie voor de nieuwe stadsraad van Mühlhausen (1708), was Bachs eerste en enige cantate die destijds is uitgegeven. Het is ook een van Bachs vroegste cantates en daarom misschien nog wel mooier ook. Het is een zeer feestelijke cantate niet in de laatste plaats om de grote bezetting: incluis trompetten en pauken. Wat nog meer opvalt, is de wisselwerking tussen het tutti en het solistenkwartet hetgeen een soort van dubbelkorigheid creëert. Cantate 139 is dit jaar bekend doordat het openingskoor op de ‘aangenaam klassiek cd’s’ staat. Daarnaast bevat het werk twee pittige aria’s voor zowel tenor en bas, een genot om naar te luisteren.
Kamerkoor Tiraña uit Groningen bestaat uit ruim twintig leden. Het repertoire bestaat uit kerkelijke en wereldlijke muziek, van de middeleeuwen tot en met hedendaagse muziek. Voor het Bachproject 2006 zijn projectzangers uitgenodigd om de zangstemmen te versterken. Sinds het recente aantreden van de jonge dirigent Tymen Jan Bronda heeft het kamerkoor een metamorfose ondergaan: partijrepetities, koorscholing, en oefencd’s hebben in de afgelopen twee jaren geleid tot gestage kwaliteitstoename.


Locatie: Jacobuskerk Zeerijp

Toegang: 12 euro.

Aanvang: 14.00 uur

Kaarten zijn te reserveren via: www.kamerkoortiraña.nl of 050-5255217 (mw. Bos)