Kop logo vom Himmel hoch
Home - Nieuws - 2006 -Sloop 'Maharishi-klooster' Sankt Ludwig dichterbij

Nieuws

31 oktober 2006

Sloop Sankt Ludwig dichterbij

De sloop van het klooster Sankt Ludwig in Vlodrop-Station komt dichterbij nu het voorstel van hoogleraar Hans Ruijsennaars om alleen de gevel te behouden vrijwel zeker onhaalbaar is. Daarom overwegen de gemeente Roerdalen en de Maharishi-organisatie Meru opnieuw om de staatssecretaris van Cultuur te verzoeken de monumentenstatus van het klooster af te halen zodat het alsnog gesloopt kan worden.


Aangezicht: situatie voor en na betrekking van de Maharishi-beweging. Foto's: www.agpf.de


Luchtfoto: situatie in 1962 en 2002. Foto's: www.roerstreekmuseum.nl

De Meru wil op de plek van het klooster, dat een paar jaar geleden op de rijksmonumentenlijst is geplaatst, een universiteit bouwen. Maar de Rijksdienst voor de Monumentenzorg en belangenorganisaties hebben de sloop tegen weten te houden. Om uit een impasse te geraken heeft professor Ruijssenaars een alternatief plan bedacht. Hij wil alleen de gevel van het klooster behouden. Op enige afstand hiervan zou de Meru haar universiteit kunnen bouwen.

Hiervoor is echter de medewerking van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en de provincie Limburg nodig, omdat het complex immers voor een deel in nationaal park De Meinweg zou komen te liggen. Juist deze partijen waren in juni tijdens de presentatie van het plan Ruijssenaars niet aanwezig. „We hebben van de ‘groene jongens’ (de provincie en LNV) nog steeds geen reactie ontvangen. Daarom hebben we alle partijen opnieuw verzocht om weer aan te schuiven en te praten over de haalbaarheid van het plan Ruijssenaars”, merkt Hans Wiegant, hoofd grondgebiedszaken van Roerdalen op.

De provincie heeft Roerdalen laten weten dat ze wil meewerken naar het zoeken van subsidies als het pand behouden wordt. Daaruit concludeert Wiegant dat het onderzoek naar de haalbaarheid van het plan Ruijssenaars is doodgelopen.

Volgens Louis Op de Kamp van het Burgercomité Sankt Ludwig is allang duidelijk dat de provincie niet wil meewerken aan de sloop. „De Maharishi en het klooster zijn gewoon op zoek naar argumenten voor de sloop van het gebouw. De Rijksdienst voor de Monumentenzorg en de belangorganisaties hebben talloze alternatieven aangedragen, maar die zijn allemaal afgewezen.”

Bron: DDL Editie Roermond - 6 oktober 2006

Meer informatie: www.cuypersgenootschap.nl