Kop logo vom Himmel hoch
Home - Nieuws - 2006 - Kamerleden willen sloop van klooster Maharishi Vlodrop

Nieuws

5 november 2006

Kamerleden willen sloop van klooster Maharishi Vlodrop

De Midden-Limburgse Kamerleden Jos Hessels (CDA) en Frans Weekers (VVD) gaan minister Maria van der Hoeven (Cultuur) vragen om de status Rijksmonument van het klooster op het Maharishi-terrein af te halen. Zonder die status kan het klooster gesloopt worden. De Maharishi wil het klooster al jaren slopen, maar mag dit niet van de rechter. Het is vooral het burgercomité Sankt Ludwig dat steeds bezwaar tegen de sloop maakte vanwege de monumentale status van het gebouw.

Foto: www.agpf.de

De Kamerleden waren met het Noord-Limburgse Kamerlid Ger Koopmans (CDA) op uitnodiging van de provincie naar Vlodrop gekomen. Gedeputeerde Ger Driessen (Ruimtelijke Ordening) laat weten dat de gemeente Roerdalen hem gevraagd heeft dit bezoek te organiseren, omdat ook de gemeente voor sloop is.

Driessen zegt dat er een snel besluit over het klooster moet komen. „Ik ben eigenlijk voor een nieuw gebouw op een nieuwe plek. Het resultaat van de gehouden mediation oftwel bemiddeling tussen alle partijen. Maar dat mag niet volgens de economische hoofdstructuur. Nu deze weg juridisch niet kan, heb ik voorkeur voor sloop.”

Hessels vindt ook dat het klooster tegen de vlakte moet. „Het gebouw moet voor miljoenen opgeknapt worden en dan kun je er vervolgens niks mee. Het is veel te groot en eigenlijk alleen geschikt als klooster. De Maharishi-beweging heeft juist goede plannen voor het terrein. En daar kan Vlodrop de economische vruchten van plukken.”

Hessels en Weekers hopen dan ook dat de minister hun voorstel overneemt. „Als de status monument wegvalt, kan gesloopt worden. Daarom stellen we eerst vragen en hopen dat zo een debat ontstaat.”

Voorzitter Louis op de Kamp van het burgercomité vindt dat de Limburgse Kamerleden een verkiezingsstunt van de sloop maken. „Wij blijven voor het klooster strijden.”

Bron: DDL Editie Roermond - 4 november 2006