Kop logo vom Himmel hoch
Home - Nieuws - 2007 - Dongen verleent vergunning sloop Josephkerk

Nieuws

22 januari 2007
Dongen verleent vergunning sloop Josephkerk

Het college van B en W van Dongen heeft vorige week een monumentenvergunning voor sloop van de Josephkerk verleend. Toch is de sloop nog geen gelopen koers, want verschillende actiegroepen hebben aangegeven tot aan de Raad van State te willen gaan om bezwaar te maken. „We zijn niet ergens aan begonnen zonder het idee te hebben dit ook af te maken", aldus voorzitter Leo Hamelinck van de stichting St. Joseph Blijft.


De sloop van de St. Josephkerk in Dongen is nog lang geen gelopen koers, ondanks de door gemeente afgegeven sloopvergunning. Dit blijkt uit reacties van een aantal bezwaarmakers, zoals de Stichting St. Joseph Blijft en het Cuypersgenootschap in Arnhem.

Volgens voorzitter Leo Hamelinck van de stichting St. Joseph Blijft zal de stichting zeker bezwaar maken tegen de afgegeven sloopvergunning.

Vervolgens zal de stichting de hele beroeps- en bezwaarprocedure doorlopen, tot aan de Raad van State toe.

„We zijn niet ergens aan begonnen zonder het idee te hebben dit ook af te maken. De argumenten van het college van B en W om onze bezwaren af te wijzen hebben dat standpunt niet gewijzigd“, laat voorzitter Hamelinck weten.

Na de beroepsprocedure tegen de verleende sloopvergunning bij de gemeente volgt een gang naar de rechter en vervolgens naar de Raad van State. Hamelinck: „Als we dat hele traject doorlopen zijn we gauw twee jaar verder.“

Kritische geluiden over een vorm van ‘obstructie’ die de stichting St. Joseph Blijft hiermee zou plegen wijst Hamelinck resoluut van de hand.

„Dongen heeft recht op behoud van dit belangrijke monument. Het is gewoon ons democratisch recht om bezwaar te maken tegen de sloop.“

Volgens Hamelinck is de kans levensgroot dat de gemeente bij de rechter wordt teruggefloten. Immers, de argumenten om de kerk aan te wijzen als gemeentelijk monument zijn een jaar later nauwelijks veranderd toen werd besloten tot sloop.

„Als je op een gegeven moment zo stellig zegt ‘wij willen dit monument behouden’ dan moet je er ook iets voor doen en niet al binnen een jaar zeggen ‘het komt ons toch niet zo uit’.“

Hamelinck verwijt het college daarom vooral halsstarrigheid.

Bij het Cuypersgenootschap in Arnhem is men eveneens optimistisch over de afloop van de procedures tegen de gemeente. „Inhoudelijk staan we zeker sterk“, zegt René Vossenbeld. Het Cuypersgenootschap zet zich in voor het behoud van het bouwkundig erfgoed uit de negentiende en twintigste eeuw.

Wethouder Joop Velthoven (CDA, monumentenzorg) zegt een eventuele vertraging bij de sloop enorm te betreuren ‘al staat het natuurlijk iedereen vrij om bezwaar te maken’.

Bron: BN De Stem