Kop logo vom Himmel hoch
Home - Nieuws - 2007 - Byrd en Monteverdi in Groningen

Nieuws

9 februari 2007

Byrd en Monteverdi in Groningen

Zondag 11 maart (10:00 uur) brengt het vocaal herenensemble CameratiTrinitati de Missa 3 vocum aequalium van William Byrd. Daarnaast wordt het "O Crux benedicta" van Claudio Monteverdi. uitgevoerd. Lokatie is de Lutherse kerk van Groningen.


William Byrd. Foto: rhapsody.com

William Byrd was een van de meest universele componisten van zijn tijd. Met 670 overgeleverde werken blijft hij één van Engelands grootste componisten.
De in 1542/43 geboren Byrd zou uiteindelijk als musicus in de „Royal Chapel" worden aangesteld onder de hoede van Queen Elisabeth.

Byrd componeerde maar drie ordinarium missen. Dit had er waarschijnlijk mee te maken dat hij in een Anglicaansprotestants land werkte waarbij deze godsdienst staatsgodsdienst was. De missen voor 3, 4 en 5 stemmen zijn desondanks van grote kwaliteit en zeggingskracht. De „Missa 3 vocem" betreft een mis geschreven voor een Rooms-katholieke schuilkerk in de tijd van Cromwell. Daadwerkelijk bedoeld voor drie zangers, géén koor.

Lokatie: lutherse kerk Groningen, Haddingestraat 23. Voor de kosten verbonden aan deze muziekdiensten wordt een collecte gehouden.
Zie ook www.trinitati.nl.