'Oude kerken bedreigd door beleid Plasterk'
EO-visie, RVT magazine van Evangelische Omroep, nummer 30, 28 juli - 3 augustus 2007
Rubriek: Navraag
Een nieuwe, tijdelijke beleidsregel van minister Plasterk over de aanwijzing van beschermde rijksmonumenten bedreigt het voortbestaan van een aantal kerkgebouwen: vooral met sloop bedreigde oudere kerkgebouwen, die juridisch niet beschermd zijn. Dat stelt de Task Force Toekomst Kerkgebouwen, een landelijk burgerinitiatief voor het behoud van kerkgebouwen.
Wat is het probleem?
Task Force-secretaris Rob Wolters: "De regering vindt evenals het vorige kabinet - dat er geen nieuwe monumenten van vóór 1940 meer door haar beschermd hoeven te worden. Dat klopt niet. Verscheidene oudere 19e -of vroeg 20e- eeuwse kerkgebouwen zijn nog onvoldoende beschermd. En er is al veel te veel gesloopt. Deze gebouwen moeten niet zomaar aan de krachten van de markt en de lokale politiek worden overgeleverd. We hebben visie en durf op rijksniveau nodig.
Hebben jullie 'een poot om op te staan'?
"Jazeker! Dit kabinet zegt in het regeerakkoord het beste voor te hebben met kerkgebouwen: De overheid draagt daadwerkelijk zorg voor behoud van (religieus-)cultureel erfgoed. Luid en duidelijk dus. De Tweede Kamer heeft in oktober 2006 gevraagd de vergelijkbare - tijdelijke beleidsregel van het vorige Kabinet stop te zetten. We verwachten dus begrip van de regering en de Tweede Kamer voor onze oproep.
Minister Plasterk wil een discussie over een "deltaplan voor de toekomst van kerkgebouwen" starten. Vestigen jullie daar hoop op?
"Ook, ja. Deze regering zegt zelf: Onze monumenten vragen om investeringen en nieuwe methoden om waardevolle gebouwen weer een functie te geven in hun omgeving". Díe prachtige uitdaging willen we samen met de minister, de kerkeigenaren, de andere overheden en alle betrokkenen oppakken.
|