Kop logo vom Himmel hoch
Home - Kerkensloop dreigt

Naar de Task Force Kerkgebouwen

Kerkensloop dreigt

Nieuws uit Maas en Waal, 16 maart 2007

In Horssen staat een kerk te koop. Dat schijnt er overigens gunstig uit te zien. Maar in Druten staat de voormalige kapel van Boldershof te koop. En daar moet heel wat gerenoveerd worden. Haalt de kapel de toekomst, of dreigt uiteindelijk, zoals op veel andere plaatsen, een donkerder scenario...

'Slopen van kerken kaalslag zonder weerga'

De ene na de andere kerk wordt afgestoten, onttakeld of gesloopt omdat de parochianen niet meer komen en er geen geld is om het veelal monumentale gebouw in stand te houden. Een groep verontruste burgers, verenigd in de Task Force Toekomst Kerkgebouwen wil van het nieuwe kabinet voor kerkbehoud minstens 740 miljoen euro.

Of het nou de Pauluskerk in Boxmeer is, het NPB-kerkje in Dinxperlo, de Paasbergkerk in Arnhem, de strijd om hun behoud loopt vaak vast op geldgebrek. Als herbestemming al aan de orde komt is ze omstreden en vaak zelfs onaanvaardbaar. „Een kerk wordt tegenwoordig gezien als een financieel probleem. Het besluit over wat er met het gebouw gaat gebeuren, wordt in zeer kleine kring genomen. Noodlijdende kerkbesturen kiezen uit angst voor een faillissement maar al te vaak voor het snelle geld, tot grote woede van de gemeenschap", zegt Rob Wolters, secretaris van Task Force Toekomst Kerkgebouwen die sinds anderhalf jaar strijdt voor het behoud van kerkgebouwen.

Hoe verbeten de strijd tegen de kerksloop soms ook wordt gevoerd, ook dit jaar zullen weer een paar honderd monumentale gebouwen worden onttakeld of afgebroken.

Alleen al als gevolg van de lopende fusie binnen de protestante kerk worden wekelijks kerken afgestoten en binnen de katholieke kerkprovincie lijkt elke gemeente wel met een parochiekerk in de maag te zitten. In Arnhem staan maar liefst vijf kerkgebouwen op de tocht, in Den Bosch zelfs veertig. Wolters: „Allemaal met bloed, zweet en tranen gebouwd."

De kaalslag, waarschuwt de rond prominente bestuurders, bekende Nederlanders en bezorgde burgers opgetrokken werkgroep, zal veel erger uitpakken dan tot nu toe werd verwacht. „Als we niets doen zullen in het komend decennium duizenden kerken verdwijnen. Wat we nu meemaken is nog maar het begin. Zelfs kerken die rijksmonument zijn, zullen tegen de vlakte gaan", zegt Wolters.

Begin volgend jaar moet een 'deltaplan voor de toekomst van kerkgebouwen' op tafel liggen waar het kabinet zich sterk voor zal moeten maken. Wolters en de zijnen verwijzen graag naar Duitsland of Frankrijk waar de kerkgebouwen als vanzelfsprekend in stand worden gehouden door de belastingbetaler – 'Kirchensteuer' heet dat bij de oosterburen – en de overheid.


Om de monumentale kerken voor het nageslacht te behouden moeten de Nederlanders 740 miljoen opbrengen, twee miljard om het hele kerkenbestand onder handen te nemen. In de kerkrijke provincie Noord-Brabant alleen gaat het om minstens dertig miljoen euro.

Bron: www.gelderlander.nl