Sloop dreigt voor kerken Amsterdam
Reformatorisch Dagblad, 21 augustus 2007
AMSTERDAM - Voor verschillende kerkgebouwen in Amsterdam dreigt de slopershamer. Dat meldde de Task Force Toekomst Kerkgebouwen dinsdagmorgen in een persbericht. De werkgroep heeft in een brief aan de gemeente Amsterdam gevraagd de aangekondigde sloop van kerkgebouwen te verhinderen.
In de hoofdstad kampt een aantal kerken met een sterke daling van het aantal kerkgangers. Kerkelijke gemeenten stoten daarom hun gebouwen af. Het probleem is dat de besluitvorming hierover voornamelijk binnenkerkelijk plaatsvindt, zo schrijft de taskforce. De gemeenten en bewoners worden doorgaans pas ingelicht als het besluit rond is. Vaak is er dan al een overeenkomst gesloten met een nieuwe eigenaar, soms zelfs met een sloopbeding. Inspraak voor de buurt over de toekomst van zon gebouw is dan niet meer mogelijk.
In de brief aan de gemeente Amsterdam vraagt de taskforce om een standaardonderzoek naar mogelijkheden voor behoud en herbestemming van vrijkomende kerkgebouwen op te nemen in het gemeentelijke beleid. Daardoor zou een dramatisch verlies van belangrijk erfgoed worden voorkomen.
De panden die nu door de sloophamer bedreigd worden zijn voornamelijk naoorlogse kerkgebouwen. In de religieuze architectuur was dit een belangwekkende en creatieve periode, zo schrijft de taskforce. Als voorbeeld van Amsterdamse kerken die dreigen te verdwijnen, noemt de werkgroep de Pius X-kerk in Slotervaart, De Opgang in Osdorp en de Christus Koningkerk in Oost. Laatstgenoemde kreeg in 2003 nog de status van gemeentemonument.
De rooms-katholieke kerk in Amsterdam-Noord overweegt vrijwel al haar gebouwen af te stoten, waarvoor één nieuw kerkgebouw terug moet komen. De taskforce wil in overleg met de gemeente Amsterdam, de betrokken deelraad en bewoners een nieuwe bestemming zoeken voor deze kerkgebouwen.
Kerkgebouwen die hun oorspronkelijke functie verliezen zouden bij voorkeur een sociale of maatschappelijke functie moeten behouden, zo schrijft de taskforce. Kerkgebouwen zijn echte gemeenschapsgebouwen, en ze kunnen een belangrijke rol spelen in het sociale integratie- en wijkbeleid van zowel gemeente als overheid. Maar dan moeten deze gebouwen wel in stand worden gehouden.
Deze maand start in een Amsterdam de campagne Nieuw leven voor oude gebouwen van de Stichting Agora Europa. In de campagne worden 26 gebouwen belicht die een nieuwe toekomst verdienen. Daaronder bevinden zich ook zes kerkgebouwen, waarvan drie in Amsterdam-Noord.
|