De open deur 25 jaar
Reformatorisch Dagblad, 23 oktober 2007
Stichting stationsevangelisatie De Open Deur viert haar 25-jarig jubileum. Het werk, in november 1982 begonnen op Hoog-Catharijne bij station Utrecht-Centraal, bestond aanvankelijk uit evangelisatie en uit hulp en opvang van daklozen en verslaafden. In de loop der jaren kwam het accent vooral te liggen op evangelisatie rond stations.
Later breidde dit werk zich uit naar stations in heel Nederland. Medewerkers proberen de Bijbelse boodschap te brengen aan reizigers. Op 17 november is er een dankdienst in de christelijke gereformeerde kerk aan de Wittevrouwensingel in Utrecht.
Sluiting kerkgebouw
De doopsgezinde gemeente Midden-Friesland kerkt sinds vorige week zondag nog in één gebouw: De Vermaning in Grou. De monumentale kerken van Akkrum, Aldeboarn, Poppenwier en Terherne worden tijdelijk ondergebracht in een nieuwe stichting. Dat meldt het Friesch Dagblad.
Met het onderbrengen van de gebouwen in de stichting Fryske Fermanje willen de doopsgezinden voorkomen dat de kerken definitief moeten worden afgestoten. De stichting gaat de kerken beheren en wil ze door verhuur een nieuwe tijdelijke bestemming geven. De kerken hopen dat de gebouwen ooit, door een toenemend aantal kerkgangers, weer gebruikt kunnen worden.
Het is voor het eerst in Nederland dat een doopsgezinde gemeente zon constructie toepast om kerkgebouwen voor de toekomst te behouden. De landelijke Task Force Kerkgebouwen pleitte er onlangs nog voor om zorgvuldig met de afstoting van kerkgebouwen om te gaan.
Pinkstergemeente 100 jaar
De oudste pinkstergemeente van Nederland, in Amsterdam, viert zaterdag haar 100-jarig jubileum. Op dezelfde dag wordt het nieuwe multifunctionele kerkgebouw van de gemeente in Amsterdam-Buitenveldert in gebruik genomen.
Vanuit de gemeente in Amsterdam groeide de pinksterbeweging uit tot het huidige kerkgenootschap met tientallen gemeenten in het hele land.
Door de vele activiteiten zag de Amsterdamse pinkstergemeente zich genoodzaakt om te zien naar een multifunctioneel gebouw met grotere ruimtes. Begin dit jaar werd het partytheater Festige in Buitenveldert aangekocht. Inmiddels komt de gemeente hier al enige weken bijeen. Het voormalige partytheater draagt nu de naam Keerpunt.
Ruimtegebrek baptisten Kampen
De baptistengemeente in Kampen kampt met ruimtegebrek. Dat meldt dagblad de Stentor. Door groei van het aantal bezoekers is de ruimte waar de gemeente samenkomt te klein geworden.
De kerk is gevestigd in de nieuwbouwwijk De Maten. Dit najaar moet de gemeente een besluit nemen over het bouwen van een grotere kerk of het splitsen van de gemeente. Overstappen op twee kerkdiensten op de zondagmorgen is voor de baptisten geen optie, meldt de Stentor. De gemeente vindt de onderlinge ontmoeting daarvoor te belangrijk.
Om de ruimteproblemen tijdelijk op te lossen is enige tijd geleden een noodgebouwtje bij de kerk geplaatst voor de zondagsschool en de crèche.
Prijs voor jeugd in IJsselmuiden
Een jeugdgroep van de hervormde gemeente De Hoeksteen uit IJsselmuiden is door de Europese Commissie in Brussel onderscheiden met de Gouden Ster. Dat meldt dagblad de Stentor. De jongeren krijgen de prijs omdat ze van 2001 tot 2006 belangeloos hebben meegeholpen aan de wederopbouw van een school in de plaats Tekovske Luzany in Slowakije. De prijzen worden op 8 november in Brussel uitgereikt. Er zijn tien projecten geselecteerd die elk een Gouden Ster ontvangen als erkenning van de actieve participatie en de burgergerichtheid in de Europese gedachte.
Begraafplaats Joden Veendam
Veendam krijgt aan de Langeleegte een nationale begraafplaats voor Joden die bij de Sjilo Gemeenschap zijn aangesloten. Dit is een initiatief van Tammo Bakker uit Veendam. Met het gemeentebestuur heeft Bakker vijf jaar lang onderhandeld over de komst van de begraafplaats. Sjilo-Joden zijn liberale, ruimdenkende Joden, die niet naast orthodoxe Joden begraven mogen worden. Volgens Bakker is er veel behoefte aan een eigen begraafplaats.
De rubriek Grondvlak is bedoeld voor nieuws vanuit plaatselijke gemeenten.
|