Taskforce: Onderzoek kerkbranden
Reformatorisch Dagblad, 7 mei 2007
TILBURG - De Task Force Toekomst Kerkgebouwen vraagt politie en politiek een diepgaand onderzoek in te stellen naar het plotselinge afbranden of onverwachts slopen van kerkgebouwen.
Dat meldt de taskforce in een persbericht.
Aanleiding voor de oproep is het afbranden en de plotselinge sloop van een aantal leegstaande kerkgebouwen. Zo brandde op zondag 29 april de St. Willibrordkapel in Beekbergen af. De gemeente Apeldoorn meldde in maart naar aanleiding van een schrijven van de taskforce dat sloop van de houten kapel en woningbouw op deze locatie niet aan de orde waren.
Ook de gang van zaken rondom de Lourdeskerk in Tilburg vertrouwt Task Force Toekomst Kerkgebouwen niet helemaal. Secretaris Rob Wolters: Het was een kerk die de gemeente Tilburg en de buurt al dan niet gedeeltelijk in stand wilden houden. De projectontwikkelaar vond dat vanwege kostenoverwegingen minder wenselijk. De maatschappelijke discussie was dus nog gaande. Op 12 maart brandde de kerk af.
De gemeente meldde de taskforce dat onderzoek naar de brandstichting voor de politie geen prioriteit is. De politie weersprak deze informatie van de gemeente in daaropvolgende krantenberichten, en stelde vorige week dat er wel onderzoek gaande is. Of de brandstichters nog te achterhalen zijn, is onduidelijk.
Merkwaardig is ook de sloop van de Nazarethkerk in Oosterhout, aldus de taskforce. Op zaterdagmorgen 24 maart werd om halfzeven begonnen met de sloop van het leegstaande kerkgebouw. De gemeente stelde in een reactie dat ze niets afwist van het tijdstip van de sloop en dus geen toezicht kon houden. Ook omwonenden waren niet ingelicht.
De taskforce zegt zeer bezorgd te zijn over de gang van zaken rond de brand of sloop van steeds meer kerkgebouwen. Er mag niet de indruk ontstaan dat problemen rond afgestoten kerkgebouwen door dieven in de nacht opgelost kunnen worden.
Task Force Toekomst Kerkgebouwen wil zich volgens Wolters niet uitspreken over de schuldvraag rond de branden. Wel vraagt ze de verantwoordelijke gemeenten om onderzoek in te stellen naar de oorzaak van de branden, de onzorgvuldige procedures en de onverwachts snelle sloop van kerkgebouwen.
Wolters: Het laatste wat we moeten hebben, is een bonus op brand of twijfelachtig handelen. Kerkgebouwen en kapellen zijn bovendien bijna altijd verzekerd tegen brand. Herbouw van een afgebrand gebouw behoort dus zeker tot de mogelijkheden.
|