Kop logo vom Himmel hoch
Home - Moderne Devotie - Juni 2004

Moderne Devotie

RIJKDOM

Gij zijt er dus niet bij gebaat, dat gij een uiterlijk bezit verkrijgt of vergroot, maar veeleer dat gij het geringschat en met wortel en tak uit uw hart verwijdert. En hierbij moet ge niet alleen denken aan het bezit van geld en rijkdom, maar ook aan het streven naar eer en het verlangen naar ijdele lof: allemaal dingen die met de wereld voorbijgaan.

Een bepaalde plaats biedt maar weinig bescherming, wanneer het vuur van de geestelijke bezieling ontbreekt. En die vrede die gij buiten zoekt, houdt niet lang stand, wanneer de gesteldheid van het hart het ware fundament mist.

Thomas a Kempis
De Navolging van Christus (1995), blz. 214, Kapellen: Uitgeverij Pelckmans.



Je moet begrijpen welke oorzaken ten grondslag liggen aan extreem gedrag. Neem nou het najagen van materiële goederen -onderdak, meubels, kleding en ga zo maar door. Aan de ene kant kun je armoede zien als een soort uiterste; we hebben elk recht ernaar te streven armoede te boven te komen en onszelf te verzekeren van fysiek comfort. Aan de andere kant is een overdaad aan luxe, het najagen van excessieve rijkdom, ook een uiterste.

Door meer rijkdom na te jagen hopen we uiteindelijk een gevoel van tevredenheid, van geluk te krijgen. Maar juist dat najagen van méér berust op het gevoel dat we niet genoeg hebben, een ontevreden gevoel. Dat gevoel van ontevredenheid, van "ik wil meer en meer en meer", is eerder het gevolg van onze eigen geestestoestand dan van het feit dat de door ons begeerde voorwerpen onweerstaanbaar zijn.

Dalai Lama
De Kunst van het Geluk (1999), blz. 172, geschreven samen met Howard C. Cultler.
Den Haag: Uitgeverij BZZToH.

Geplaatst: 27 juni 2004