Kop logo vom Himmel hoch
Home - Media - Zwolle verkoopt kerk niet aan ondernemer

Media

4 november 2002

De Swollenaer

Zwolle verkoopt kerk niet aan ondernemer

"Een kerk is ook maar een verzameling stenen"

Door Marjolein Wessels en Michiel Satink / Broers en Vonk

De gemeente Zwolle wil niet dat de Broerenkerk in het centrum van de stad aan ondernemers wordt verkocht. De gemeente sprak met meerdere ondernemers over hun plannen met de kerk. Onder meer Hans Borrel en Niek van der Sprong dienden plannen in om van de kerk een horecagelegenheid te maken, maar de gemeente vindt dat de eeuwenoude kerk een ‘cultureel karakter’ moet behouden.

Het uit de vijftiende eeuw stammende bouwwerk aan het Broerenkerkplein dient allang niet meer het doel waarvoor het in eerste instantie is neergezet. De kerk was ooit onderdeel van het Broerenklooster, zo meldt het Historisch Centrum Overijssel. De naam is ontleend aan de monniken die daar leefden en die behoorden tot de orde van de Dominicanen. Deze monniken preekten veel en stonden daarom bekend als de predikbroeders.

Ondernemer Hans Borrel predikt een andere religie. Hij wil er een horeca- en wijkcentrum van maken. "Een mooie horecagelegenheid onder het orgel, maar verder blijft het gebouw open voor culturele activiteiten". Borrel is zich ervan bewust dat hij sinds hij het idee opperde een grote discussie heeft losgemaakt. Niet alleen bij mensen die menen dat een kerkgebouw zich niet leent voor dergelijke commerciële activiteiten. Stichting Vom Himmel Hoch stuurde onlangs brieven naar de colleges van de gemeenten Deventer en Zwolle om het gebruik van kerken onder de aandacht te brengen. De stichting vindt het onder meer ongepast om alcoholische dranken te schenken in kerkgebouwen. "Een glas wijn tijdens de pauze van een concertuitvoering is net even iets anders dan een complete bar in de kerk", zo schreef de stichting.

Borrel hanteert een ‘liberaler standpunt’, zo zegt hij. "De binnenstad heeft een wijkcentrum nodig. Dat kan prima gecombineerd worden met horecavoorzieningen. De ideeën die de stichting hanteert zijn wat mij betreft een beetje doorgedraaid."

Open

Volgens een woordvoerder van de gemeente moet het gebouw openbaar blijven, zodat meerdere instellingen een plaats kunnen vinden. Wethouder John Berends heeft Borrel in een brief aangegeven dat zijn plan niet overeenkomt met de visie van de wethouder. Berends zou een meer open karakter van het gebouw willen. "Wethouder Berends vindt dat meerdere instellingen er een plaats moeten krijgen. Als je het gebouw verkoopt aan Borrel, krijg je aan ander verhaal," zegt een woordvoerder.

Niek van der Sprong Culturele producties organiseert dit jaar de tweede editie van het muzikale evenement November Rain in de Broerenkerk. Hij leverde ook een plan in voor de kerk. "Ik wilde er een soort ‘grand muziek café’ in maken", vertelt hij. In zijn plan is ruimte voor culturele uitingen zoals theaterproducties en exposities in een ongedwongen sfeer. "Met November Rain hebben we vorig jaar geprobeerd daar een voorproefje van te geven. In de kerk waren toen veel verschillende activiteiten. De gemeente heeft een andere keus gemaakt. Dat is jammer, maar begrijpelijk."

Zolang die bestemming er nog niet is, heeft Van der Sprong er geen moeite mee om evenementen in de kerk te houden. "Uiteindelijk is een kerk ook maar een verzameling stenen, je moet niet roomser zijn dan de paus."

Als klap op de vuurpijl maakte Borrel tevens bekend op 28 december in de Broerenkerk een groot feest voor homo-, bi- en heterosexuelen in de Broerenkerk te gaan geven. Het feest, Pink Church Party gedoopt, moet een jaarlijks terugkerend evenement worden. Borrel verwacht dit jaar zo’n zeshonderd feestgangers te verwelkomen.